De la anul cresc taxele pe casă, teren şi maşină

Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 09:01
De la anul cresc taxele pe casă, teren şi maşină

Valorile de impozitare vor creşte pentru case, terenuri şi maşini cu 16,05%, respectiv rata inflaţiei de la ultima indexare, care a avut loc în 2009. Implicit, impozitele datorate primăriilor de proprietarii de imobile şi maşini vor creşte cu 16%.

O propunere de act normativ în acest sens a fost elaborată de Ministerul Finanţelor şi supusă dezbaterii publice încă din luna octombrie.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

La acel moment, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunînd că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu institutiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.

Ce creşte şi cu cât. Exemple

Clădirile de locuit pentru persoane fizice amplasate în intravilan (cele de rang superioar-cadre din beton sau pereţi din cărămidă, cu instalaţii de apă, canalizare, electricitate şi încălzire) vor avea, de la anul o valoare de impozitare de 935 de lei, faţă de 806 lei, valoarea la care se aplică acum impozitul.

Terenurile aflate în intravilan, pe care există construcţii vor avea o valoare de impozitare de 10.353 de lei hectarul, pentru zona A într-o localitate de rang zero. Vechea valoare de impozitare era de 8.921 de lei.

În cazul impozitului pentru mijloacele de transport, autorităţile au făcut o diferenţiere, pe baza capacităţii cilindrice. Astfel, pentru motorete, motociclete şi autoturisme de până la doi litri, impozitul rămâne aceeaşi. Însă, pentru o cilindree cuprinsă între 2.001 şi 2.600 cmc, noul impozit este de 72 de lei pentru fiecare fracţiune de 200 cmc, de două ori mai mare faţă de nivelurile din prezent. Aceeaşi dublare se aplică şi pentru următoarea treaptă de cilindree, 2.601-3.000 cmc, unde impozitul pe fiecare fracţiune de 200 cmc se dublează, până la 144 de lei.

Zaharescu: Grila taxelor locale creşte cu16% şi se aplică la toate autorităţile, cu plus/minus 20%

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe trei ani şi a precizat că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

El a fost întrebat de jurnalişti, la finalul şedinţei de guvern, dacă majorarea taxelor şi impozitelor locale trebuie aplicată de toate autorităţile locale.

„Peste tot! 16,05% este indexarea pe ultimii trei ani. Se aplică la absolut toate autorităţile locale. Această ordonanţă a fost emisă de Ministerul Finanţelor în colaborare cu Ministerul Aministraţiei şi Internelor”, a spus purtătorul de cuvânt.

Zaharescu a fost atenţionat de jurnalişti despre faptul că premierul Victor Ponta a declarat anterior că aplicarea acestei prevederi nu este obligatorie.

„Eu am spus exact, citând exact din ordonanţă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, el a precizat că sub incidenţa acestei majorări intră şi taxele pentru autovehicule.

Referitor la un alt act normativ care dă posibilitatea autorităţilor locale să majoreze sau să scadă taxele şi impozitele locale într-o marjă de 20%, Zaharescu a declarată că prevederea se aplică la suma rezultată în urma aplicării indexării obligatorii de 16,05%.

„Acest plus/minus 20% era în puterea consiliului local al fiecărei primării. Dau un exemplu foarte clar: la 100 de lei se aplică 16,05%, asta înseamnă 116,05. În cazul în care un consiliu local sau consiliu general hotărăşte că ar dori o reducere de 20%, din cei 16,05 se reduce cu 20% sau se măreşte. Am spus plus/minus 20%”, a explicat Zaharescu.

El a menţionat că, în urma aplicării acestei indexări , se estimează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 527,73 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne aşteptăm la încă 100-300 MW până la finele anului, ceea ce înseamnă......
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...