Franţa se declară de acord cu o reducere a bugetului UE pentru agricultură în perioada 2014-2020

Franţa va accepta reducerea bugetului Uniunii Europene pentru agricultură la reuniunea de la începutul anului viitor a liderilor comunitari, care vor încerca din nou să ajungă la un acord asupra cadrului financiar multianual 2014-2020, a declarat ministrul francez al agriculurii, Stephane Le Foll, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 17:12
Franţa se declară de acord cu o reducere a bugetului UE pentru agricultură în perioada 2014-2020

Hotărârea Franţei de a menţine un nivel ridicat al cheltuielilor pentru subvenţiile agricole şi pentru alte credite agricole a fost unul din motivele pentru care liderii UE nu au ajuns la o înţelegere luna trecută asupra noului buget pe şapte ani, în valoarea de circa 1.000 de miliarde de euro.

Comisia Europeană a propus iniţial un buget pentru Politica Agricolă Comună (PAC) de 389,97 miliarde de euro, mai mic decât cel de 420,4 miliarde de euro din actualul cadru financiar multianual care se încheie în 2013.

Presat de lideri naţionali să propună tăieri suplimentare din bugetul total al UE, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a propus o reducere a bugetului PAC cu 25,5 miliarde de euro, la 364,5 miliarde.

După două zile de negocieri la summit, Franţa şi alte state susţinătoare ale bugetului PAC au reuşit să aducă proiectul de buget până la 372,2 miliarde de euro, în continuare cu 18 miliarde mai puţin decât propunerea iniţială a Comisiei.

Stephane Le Foll şi-a exprimat speranţa că mai multe miliarde de euro vor putea fi recuperate, însă a precizat că este nerealistă speranţa ca propunerea iniţială a CE să poată fi acceptată.

„În ceea ce priveşte propunerea (iniţială) a Comisiei, nu va fi acceptată”, a declarat marţi Le Foll în contextul unei reuniuni a cultivatorilor francezi de sfeclă de zahăr la Paris. „Ne simţim foarte jos, însă ne ridicăm”, a adăugat el.

Le Foll nu a precizat cifrele pe care Franţa va fi dispusă să le ia în discuţie la summitul de la începutul lunii februarie.

Franţa este cel mai mare beneficiar al subvenţiilor agricole ale UE, ce reprezintă circa 40% din bugetul blocului comunitar.

Preşedintele francez Francois Hollande a participat la Consiliul European de luna trecută hotărât să apere toate capitolele din bugetul UE care pot contribui la creştere economică, ‘în special PAC, ale cărei credite ar trebuie menţinute’, potrivit unei declaraţii de la 17 noiembrie.

Însă Franţa a ajuns tot mai izolată la acest capitol, după ce a pierdut sprijinul Berlinului în negocierile abandonate de luna trecută privind bugetul pentru 2014-2020, în ciuda unui acord semnat între miniştrii agriculturii din cele două ţări în octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...