Conform sentinţei judecătoreşti, Ion Cican, principalul inculpat din dosar, şi Ion Gogoneţu au fost condamnaţi la câte zece ani de închisoare, cel din urmă fiind condamnat în condiţiile în care nu s-a mai prezentat la proces de cel puţin un an, el fiind plecat în străinătate.
Pe parcursul audierilor avocatul său a vorbit despre Gogoneţu prin folosirea poreclei „avionul cu pene”, apărătorul respectiv glumind la unul dintre termene cu judecătorul de caz şi cerându-i să-l citeze şi la vreun aeroport pentru a-l putea aduce la proces.
Cel de-al treilea inculpat din dosar, Gheorghe Florea, va avea de executat o pedeapsă de opt ani de închisoare.
Toţi trei au fost trimişi în judecată pentru că au folosit acte false şi persoane dispuse să folosească documentele respective pentru a obţine credite doar cu buletinul, aşa cum erau acordate acestea în perioada anilor 2005-2007.
Actele au fost falsificate cu ajutorul unor ştampile reale, de la firme despre care, iniţial, spuneau că doresc să le cumpere. În rechizitoriul procurorilor Ion Cican este acuzat că lua ştampile de la firme reale, motivând că vrea să le verifice autenticitatea la Direcţia Finanţelor Publice Gorj, deşi, în realitate, le folosea la ştampilarea unor documente în alb, documente pe care ulterior le completa cu date false sau ale unor persoane dispuse să obţină credit doar cu buletinul.
Documentele erau apoi prezentate la bancă, ofiţerii de credite neştiind că au de-a face cu documente completate în fals, pe ele fiind aplicată, în fals, şi o ştampilă a ITM Gorj.
În acest dosar, în anul 2007, procurorul de caz de la acea vreme a dispus reţinerea pentru 24 de ore şi a două angajate ale BRD Gorj, ofiţeri de credite, acuzate de complicitate, instanţele de judecată neemiţând pe numele lor mandate de arestare preventivă, ulterior cele două fiind scoase de sub urmărirea penală de către un alt procuror care a preluat dosarul.
Cei trei inculpaţi au fost condamnaţi în decembrie 2009 la pedepse privative de libertate cuprinse între 10 şi 11 ani, pe care le-au contestat însă la Curtea de Apel Craiova, instanţa dispunând ulterior rejudecarea dosarului de către Tribunalul Gorj.
Acum Tribunalul a dispus, ca şi în prima soluţie, ca inculpaţii Cican, Floarea şi Gogoneţu, să despăgubească banca pentru prejudiciul creat.
„Obligă inculpaţii în solidar la plata sumei de 744.907,14 lei (reprezentând credit şi dobândă restantă calculată până la 31.10.2009) către partea civilă B.R.D.- Groupe Societe Generale S.A. – Sucursala Gorj cu dobânzile şi penalităţile aferente plus comisioanele ce se vor calcula până la achitarea integrală a sumei. Menţine sechestrul asigurator instituit prin încheierea din 16.12.2008 asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor”, se arată în verdictul magistraţilor.
Pe parcursul procesului au fost audiaţi peste 30 de martori, unii dintre ei declarând că au fost întrebaţi de către inculpaţi dacă vor să ia credite de până la 15.000 de lei pe care să nu le mai restituite niciodată, dar din care să le ofere şi lor jumătate din sumă.
Judecătorii au decis ca Gheorghe Florea să plătească şi 2.000 de lei cheltuieli judiciare, cheltuieli care în cazul inculpaţilor Cican şi Gogoneţu au fost stabilite la valoarea de 2.500 de lei.
Inculpatul Ion Cican a fost condamnat acum la zece ani de închisoare în condiţiile în care mai avea de executat un rest de 358 de zile dintr-o condamnare primită în 1999.
Bărbatul a fost arestat preventiv în primăvara acestui an şi trimis ulterior în judecată pentru evaziune fiscală, după ce firma sa nu a plătit statului impozite şi TVA în valoare de 150.000 de lei. Curtea de Apel Craiova a dispus în luna octombrie judecarea acestuia în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.