Controlul asupra armelor de foc, repus în discuţie în SUA, după masacrul din Connecticut

Aproximativ 50 de persoane au manifestat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-i solicita preşedintelui Barack Obama să reglementeze comerţul cu arme de foc după masacrul dintr-o şcoală din statul american Connecticut, transmite AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 15 dec. 2012, 07:27
Controlul asupra armelor de foc, repus în discuţie în SUA, după masacrul din Connecticut

„Apăraţi-ne copiii, interziceţi armele acum” şi „Domnule preşedinte, ne rugăm ca să acţionaţi”, se putea citi pe pancartele purtate de unii manifestanţi. Alţii ţineau în mâini lumânări prinse. 

„Considerăm că preşedintele nostru este liderul ţării, considerăm că preşedintele este un om înţelept. Vrem un lider şi vrem acţiune” în ce priveşte controlul armelor de foc în timpul celui de-al doilea mandat al său, care începe în ianuarie, a declarat pentru AFP reverendul Michael McBride, militant împotriva armelor de foc. 

În cursul zilei de vineri, preşedintele Obama, stăpânindu-şi lacrimile cu mare greutate, a lansat un apel pentru „măsuri importante” care să împiedice în viitor atacuri armate de genul celui care s-a soldat cu moartea a 27 de persoane, dintre care 20 de copii, la şcoala Sandy Hook, din micul oraş Newtown situat la circa 128 kilometri de New York.

Condoleanţe din toată lumea

Lideri de pe întreg mapamondul au adresat vineri seară condoleanţe familiilor victimelor atacului armat.

„Aş dori să-mi exprim profunda emoţie după tragicul atac armat”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, într-un comunicat, adăugând că se gândeşte „la victime, la familiile lor şi la poporul american în acest moment dificil”. 

Pentru preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, sunt „vieţi tinere pline de speranţă care au fost distruse”. „Am aflat cu profundă emoţie şi cu groază despre tragicul atac armat din Connecticut”, a menţionat el, exprimând „sincere condoleanţe” în numele Comisiei Europene şi al său personal. 

Preşedintele francez, François Hollande, şi-a exprimat „emoţia şi consternarea” după ce a aflat despre noul atac armat ce a avut loc într-o şcoală din Statele Unite. 

Într-un mesaj adresat „preşedintelui Obama” şi semnat Elizabeth R., regina Marii Britanii şi-a făcut cunoscută vineri seara profunda emoţie. „Am fost profund tulburată şi întristată să aflu despre cumplitele pierderi de vieţi, la Newtown, în Connecticut, mai ales pentru că sunt atâţia copii printre cei morţi”, a scris suverana, care a adresat, împreună cu soţul său, prinţul Philip, întreaga sa simpatie preşedintelui şi poporului american „în aceste momente dificile”. 

Tot de la Londra, premierul David Cameron a făcut şi el cunoscut că este „tulburat şi profund întristat în urma acestui îngrozitor atac armat în care au murit şi au fost răniţi atâţia nevinovaţi”. 

Din Canada, premierul Stephen Harper a calificat ca o „veste cumplită” atacul armat, precizând pe contul său Twitter că toţi „canadienii se roagă pentru elevii şi familiile din Connecticut care au fost loviţi de această violenţă fără sens”. 

Te-ar mai putea interesa și
Magistrala 4 de metrou: Construcții Erbașu, Gulermak și Dogus au depus oferte pentru tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul
Magistrala 4 de metrou: Construcții Erbașu, Gulermak și Dogus au depus oferte pentru tronsonul Gara de Nord – Gara ...
Cei trei ofertanți la licitația pentru construirea tronsonului Gara de Nord - Gara Progresul din Magistrala 4 de metrou sunt Gulermak și asocierile conduse de Construcții Erbașu și, respectiv......
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
SN Nuclearelectrica S.A. anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită controlat în seara zilei de 10.10.2024.
Statele UE au convenit să acorde un nou împrumut Ucrainei în valoare de 35 de miliarde de euro – surse Reuters
Statele UE au convenit să acorde un nou împrumut Ucrainei în valoare de 35 de miliarde de euro – surse Reuters
Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat miercuri o contribuţie a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro pentru ...
Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry din Beclean, în valoare de peste 300.000 de euro
Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry din Beclean, în valoare de peste 300.000 ...
Restart Energy a finalizat montarea unui proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry în valoare de peste 300 000 ...