Rodin Traicu a demisionat din funcţia de preşedinte CA al Oltchim

Secretarul de stat în MECMA Rodin Traicu a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Oltchim, poziţie pe care a fost numit provizoriu la finele lunii iulie, invocând motive de incompatibilitate.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 08:25
Rodin Traicu a demisionat din funcţia de preşedinte CA al Oltchim

„Consiliul de Administraţie a luat act de cererea de demisie a domnului Traicu Rodin din calitatea de administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Oltchim, începând cu data de 19.12.2012, din motive de incompatibilitate, în conformitate cu preederile articolului 82, aliniatul 1 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea deminităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Oltchim Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Totodată, din Consiliul de Administraţie a demisionat şi Radu Adrian, inspector guvernamental, el invocând motive personale.

În aceeaşi şedinţă a CA, Mihail Tălpăşanu a fost numit director general adjunct, ca urmare a unor modificări de strategie a conducerii Oltchim care au dus la „reproiectarea sistemului organizatoric”, prin desfiinţarea postului de director general adjunct Mentenanţă şi Producţie, deţinut anterior de acesta, şi înfiinţarea postului de director general adjunct.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a plătit până la 1 octombrie suma de 45 milioane euro pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat.

Guvernul va relua, în prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului cu un investitor strategic.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la finele lunii octombrie.

Veniturile Oltchim au scăzut cu 47% în primele nouă luni, la 721,9 milioane lei (162,8 milioane euro), iar pierderile au crescut cu 72%, la 308,5 milioane lei (69,6 milioane euro). În perioada similară din 2011, combinatul chimic a avut venituri totale de 1,36 miliarde lei şi pierderi de 179,7 milioane lei.

Compania PCC, înregistrată în Germania, deţine 18,32% din acţiunile Oltchim şi acţionează concertat cu fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care are prin Polyolt Holding Ltd din Cipru un pachet de 14,02% din titlurile combinatului chimic. Astfel, cele două companii deţin împreună 32,34% din acţiunile Oltchim.

Statul controlează prin Ministerul Economiei 54,8% din acţiunile Oltchim.

La deschiderea şedinţei bursiere de miercuri, acţiunile Oltchim erau în scădere cu 0,19%, la 0,5165 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a combinatului chimic este de 177,2 milioane lei (39,6 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Rompetrol Downstream, divizia de distribuție a produselor petroliere a grupui Rompetrol, a raportat o creștere a volumelor vândute prin stații, în primele nouă luni ale acestui an....
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţă de un nou atac rusesc 'masiv', ...
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului ...
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, ...
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India, ţară dotată cu arma nucleară, a anunţat duminică primul test reuşit cu rachetă hipersonică, transmite AFP.