Tănăsescu: Ruperea Finanţelor este o decizie politică

Apariţia unui Minister al Fondurilor Europene este o idee "foarte bună". Ruperea Ministerului de Finanţe în două ministere e "o decizie politică", important e să nu existe o suprapunere de atribuţii. Bugetul pe 2013 trebuie să fie "realist". România va avea anul viitor "o creştere economică modestă". Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 13:13
Tănăsescu: Ruperea Finanţelor este o decizie politică

În opinia lui Mihai Tănăsescu, „România în 2013 are şanse mari de a-şi continua acest drum de creştere economică. Sigur, va fi o creştere economică modestă, ca la nivelul marii majorităţi a ţărilor din UE”.

Vicepreşedintele BEI apreciază că Guvernul Ponta II trebuie să aibă trei obiective economice în 2013: bugetul, investiţiile şi fondurile europene. „Focalizarea trebuie să stea pe trei mari componente. Cel mai important este bugetul pe anul viitor, care trebuie să fie unul realist, care să reflecte continuarea reformelor structurale şi nu în ultimul rând a reformelor structurale din domenii cheie, precum administraţia fiscală, companii de stat”, spune Tănăsescu.

„În al doilea rând, cred că este foarte important să prioritizăm, să prioritizăm acele cheltuieli de investiţii, care ne aduc valoare adăugată, să avem bine definite sursele de finanţare şi nu în ultimul rând termenele de implementare”, continuă el.

„În al treilea rând, foarte important, modul în care administraţia centrală şi locală va fi pregătită pentru a putea atrage noi resurse de la Comisia Europeană, din fondurile structurale şi de coeziune. Cred că este cheia succesului, pentru a avea o creştere economică bună în anul care urmează”, apreciază Tănăsescu.

Ministerul Fondurilor Europene, „o idee foarte bună”

Întrebat cum priveşte înfiinţarea unui Minister al Fondurilor Europene, Mihai Tănăsescu a răspuns: „Este o idee, cred eu, foarte bună! Ştim că şi alte state din UE au adoptat un asemenea model de guvernanţă. A avea gestiunea fondurilor europene din cadrul tuturor ministerelor de linie angajate la nivelul unui singur minister este un lucru bun. Dar în acelaşi timp, aceasta trebuie să demonstreze faptul că noua structură, dacă sigur, va fi aprobată şi pusă în practică, trebuie să arate o coordonare foarte bună între ministerele de linie, Ministerul Finanţelor şi acest minister, în aşa fel încât marile proiecte sau proiectele care sunt finanţate cu fonduri europene să poată fi implementate în timp şi corect (…). O schimbare structurală în acest domeniu este mai mult decât necesară”.

Mihai Tănăsescu mai spune că ruperea Ministerului de Finanţe în două este o decizie politică, dar că important e să nu existe suprapuneri de atribuţii între Buget şi Finanţe. „Este o decizie politică şi nu se întâmplă numai în România. Problema majoră în acest moment este ca funcţiile Finanţelor Publice să fie coordonate, în aşa fel încât ele să funcţioneze corect. Nu văd un impediment în această propunere de a avea două ministere, unul al Bugetului, altul al Finanţelor, dar definirea funcţiilor Finanţelor Publice trebuie să fie făcută coerent şi corect, astfel încât funcţiile Finanţelor Publice să funcţioneze corect şi să poată fi coordonate între ele foarte bine şi să nu existe o suprapunere de atribuţii între cele două ministere”, conchide vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...