Cursul s-a plasat aproape de 4,45 lei/euro la finalul sesiunii de vineri

Moneda naţională s-a tranzacţionat la cotaţii apropiate de 4,45 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de vineri, după o şedinţă cu volume în creştere de valută tranzacţionată, în care ordinele de vânzare de euro au provenit în principal de la jucătorii străini, spun dealerii.
Economica.net - vin, 21 dec. 2012, 17:21
Cursul s-a plasat aproape de 4,45 lei/euro la finalul sesiunii de vineri

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4490 – 4,4510 lei, mult sub nivelul cotaţiilor de la aceeaşi oră de joi, când schimburile se perfectau la 4,4695 – 4,4730 lei/euro.

La deschiderea şedinţei, băncile au cotat euro în apropierea nivelului de 4,45 lei, iar dealerii spun că aprecierea fost determinată de vânzări de valută din partea jucătorilor străini, care cel mai probabil au cumpărat lei pentru achitarea titlurilor licitate joi. Minimul zilei a fost de 4,4405 lei/euro.

„Leul a continuat să câştige teren în debutul sedinţei, în inerţia unui rezultat spectaculos la vânzarea de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor pe trei ani, joi. Acesta a fost motivul atât pentru avansul monedei locale, cât şi pentru creşterea ratelor la lei, întrucât presupusele investiţii străine în titluri de stat au fost probabil finanţate prin ambele pieţe. Cu toate acestea, volumele din piaţa valutară nu au depăşit ieri cu mult media sumelor tranzacţionate în şedintele trecute din această săptămână, şi nici creşterea ratelor pe termen lung nu a fost semnificativă”, se arată într-o analiză ING Bank.

Analiştii băncii precizau, de asemenea, în raport că acest lucru poate indica o posibilă participare semnificativă şi a jucătorilor locali în cumpărarea de titluri de stat joi.

Ministerul Finanţelor a atras joi 3,4 miliarde lei la ultima licitaţie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,14%, în scădere faţă de cel acceptat la precedenta operaţiune, de 6,61%.

Valoarea programată o operaţiunii era de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei. Dealerii spun că investitorii sunt atraşi de randamente, având în vedere că pe valutele din regiune, zlot şi forint, se aşteaptă tăieri de dobândă.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat vineri un curs de referinţă în scădere cu 3,11 bani, de 4,4451 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din ultimele aproape şase luni.

O rată de schimb inferioară a fost publicată de banca centrală la 27 iunie, când euro a fost cotat la 4,4441 lei. În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4762 lei/euro.

Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând cu 1,52 bani, la 3,3636 lei/dolar, reprezentând minimul din 4 mai, când referinţa a fost de 3,3525 lei/euro.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a scăzut de la 3,7056 lei/franc la 3,6802 lei/franc, ajungând la cel mai redus nivel din 10 mai, când francul a fost la 3,6769 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile afişate vineri de băncile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au urcat de la 2,68 – 3,18% la 5,96 – 6,19% pe an, iar dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au crescut de la 4,98% – 5,48% la 6,03 – 6,53% pe an.

Dealerii spun că un alt factor care a dus la creşterea dobânzilor ar putea fi faptul că unele bănci probabil nu şi-au constituit rezervele minime obligatorii stabilite de BNR, iar vineri a fost ultima zi în care instituţiile de credit trebuiau să îndeplinească cerinţele.

Te-ar mai putea interesa și
RetuRo – SGR: Rată de colectare a ambalajelor de peste 81%, în septembrie
RetuRo – SGR: Rată de colectare a ambalajelor de peste 81%, în septembrie
Peste 81% dintre ambalajele cu sigla "SGR" au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%, arată datele......
HiSky ajunge din urmă TAROM și anunță că va transporta anul acesta 1,9 milioane de pasageri
HiSky ajunge din urmă TAROM și anunță că va transporta anul acesta 1,9 milioane de pasageri
Compania aeriană HiSky anunță că va încheia 2024 cu 1,9 milioane de pasageri transportați, în creștere cu aproape ...
Ucraina neagă că intenţionează să dezvolte arme nucleare
Ucraina neagă că intenţionează să dezvolte arme nucleare
Ministerul ucrainean de Externe a negat, într-un comunicat, că intenţionează să dezvolte arme de distrugere în masă, ...
COP29: Banii publici ai ţărilor bogate „în centrul” unui acord global aşteptat, îndeamnă ONU
COP29: Banii publici ai ţărilor bogate „în centrul” unui acord global aşteptat, îndeamnă ONU
Noul obiectiv global de finanţare a luptei împotriva schimbărilor climatice, care va fi dezbătut intens la COP29 de la ...