Cursul a urcat în a doua parte a zilei la 4,44 lei/euro, însă a revenit apoi sub 4,43 lei/euro

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de joi la 4,4245 - 4,4270 lei/euro, într-o piaţă unde în a doua parte a zilei ordinele de cumpărare de euro au ridicat cotaţiile până la 4,44 lei/euro, dar apoi străinii au vândut euro şi leul a început să se aprecieze.
Economica.net - joi, 27 dec. 2012, 15:51
Cursul a urcat în a doua parte a zilei la 4,44 lei/euro, însă a revenit apoi sub 4,43 lei/euro

La deschiderea şedinţei de joi, euro a fost cotat la 4,4180 – 4,4200 lei, după ce luni cursul a atins coborât sub 4,42 lei/euro pentru prima dată în ultimele şapte luni. După primele ore de tranzacţionare, cotaţiile au urcat uşor în jurul nivelului de 4,43 lei/euro şi au fluctuat uşor în jurul acestui nivel, în cadrul unor transferuri cu volume reduse.

În a doua parte a zilei, cotaţiile au început să urce spre 4,44 lei/euro, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Nivelul de 4,44 lei/euro a fost şi cel mai ridicat nivel tranzacţionat joi.

Ulterior, în piaţă au fost plasate ordine mai ridicate de vânzare de euro şi cumpărare de lei, iar rulajele au început să crească. Astfel, cursul a coborât sub 4,43 lei/euro, iar în jurul orei 16:30 euro era cotat la 4,4245 – 4,4270 lei.

„Se pare că au vândut străinii euro şi au cumpărat monede ale statelor din regiune, pentru că zlotul şi forintul erau pe apreciere, iar leul era singurul care se deprecia. Totodată, odată cu recuperarea leului, au început să crească vizibil şi volumele de tranzacţionare”, a afirmat un dealer.

În jurul orei 16:30, zlotul şi forintul se apreciau cu câte 1% în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut joi cu 0,65 bani, la 4,4296 lei/euro, după ce în precedenta şedinţă interbancară a atins cel mai redus nivel din ultimele şapte luni.

O rată oficială mai mică decât cea anunţată luni, de 4,4231 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 10 mai, când euro a fost la 4,4165 lei.

Pe de altă parte, în raport cu dolarul american, leul s-a apreciat uşor, cursul de referinţă scăzând cu 0,84 bani, de la 3,3468 lei/dolar, la 3,3384 lei/dolar. Un nivel mai redus decât cel de joi a fost afişat pe 30 aprilie, când dolarul a fost la 3,3240 lei.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a crescut foarte uşor, de la 3,6626 lei/franc la 3,6655 lei/franc. În şedinţa de luni, cursul de referinţă leu/franc elveţian a atins cel mai redus nivel din 30 aprilie, dată când francul a fost la 3,6593 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au rămas la niveluri peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an. Astfel, dobânzile de joi sunt de 6,95% – 7,45% pe an, după ce luni au fost la 6,94% – 7,44% pe an.

În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au crescut la 6,03% – 6,53% pe an, după ce luni au fost la 6,01% – 6,51% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia anunță că-și va îndeplini, dacă va fi cazul, obligațiile față de CPI în privința arestării lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Portugalia anunță că-și va îndeplini, dacă va fi cazul, obligațiile față de CPI în privința arestării lui Benjamin ...
Ministrul portughez de Externe, Paulo Rangel (foto), a afirmat vineri că ţara sa îşi va respecta obligaţiile faţă de Curtea Penală Internaţională (CPI), dacă va fi cazul, după ce joi......
GM este tot mai aproape de intrarea în Formula 1 – surse Reuters
GM este tot mai aproape de intrarea în Formula 1 – surse Reuters
O variantă de echipă sprijinită de General Motors pentru a intra în Formula 1 drept cea de-a 11-a echipă în sezonul ...
An complicat pentru producătorii de ciocolată, iar o parte dintre produse apar cu înlocuitori periculoși pentru sănătate
An complicat pentru producătorii de ciocolată, iar o parte dintre produse apar cu înlocuitori periculoși pentru sănătate
60.000 de tone de ciocolată procesează anual România în acest moment, în creștere față de anii trecuți. Dar experții ...
EXCLUSIV Finanțele, despre posibilitatea ca România să piardă miliardele din fonduri europene: S-a apreciat că măsurile nu sunt suficiente. Creșteri de taxe și impozite, la orizont
EXCLUSIV Finanțele, despre posibilitatea ca România să piardă miliardele din fonduri europene: S-a apreciat că măsurile ...
Economica scria recent, în exclusivitate, că România va pierde miliardele din fonduri europene, dacă nu va aplica măsuri ...