Cel mai mare randament al unui fond mutual românesc este de 39 %, obţinut de fondul Certinvest BET Fi Index, care este administrat de societatea de specialitate Certinvest.
Cel mai mare creştere a unui indice de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de peste 31% (în 28 decembrie), a indicelui BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi Fondului Proprietatea (FP).
Obligaţiile redacţionale cotidiene ne-au făcut ca nici să nu mai deschidem fişierul prin care administrăm Portofoliului „ECONOMICA.net“, din 13 iulie încoace. Atunci am făcut singurul plasament de după consituirea portofoliului: am luat 1500 de lei din contul de economii şi i-am plasat în proporţii egale în acţiuni Petrom (SNP), FP Şi SIF Transilvania. Anualizarea randamentului de 14,3% a fost făcută pentru 166 de zile.
Nu am avut nevoie de o analiză prea sofisticată ca să decidem singura relocare a cash-ului. Presiunea exercitată de acţionarii SIF-urilor şi ai FP pentru dividende mari şi profiturile în continuare mari previzibile pentru Petrom, ne-au scutit de îndoieli. Am ales o singură SIF, Transilvania (SIF3), care avea cel mai mare randament al dividendului.
Ca urmare, cele mai mari câştiguri de la lansarea din iunie a portofoliului le înregistrăm la SIF Transilvania (peste 170%), Fondul Proprietatea (peste 50%) şi OMV Petrom (peste 45%).
Astfel am menţinut strategia de investiţie pe termen lung, care presupune intervenţii foarte rare pe structura portofoliului şi numai în cazul unor oportunităţi speciale.
Profitabilitatea Petrom, ca a oricărei companii petroliere serioase şi tendinţa dividendelor cât mai mari cerute fondurilor de investiţii sunt astfel de oportunităţi.
Avem în vedere, de pildă, faptul că se vorbeşte despre şi se analizează eventualitatea ca presiune pentru dividende cât mai mari asupra SIF-urilor şi FP să se exercite cu orice preţ, inclusiv al dipariţiei de pe piaţă a acestora.
Despre acest fapt ECONOMICA.NET nu putea doar să scrie fără să ia şi decizii în consecinţă, chiar dacă portofoliul să este virtual.
Mai multe detalii despre criteriile după care am construit portofoliul pot fi consultate în articolul inaugural, FINANŢE PERSONALE: „Portofoliul ECONOMICA.NET“, iar structura acestuia este accesibilă în tabelul ataşat.
Mai departe să mai comentăm doar evoluţia acţiunilor din portofoliu şi motivele pentru care strategia pe termen lung le păstrează.
Am înregistrat pierderi la doar 3 acţiuni din portofoliu: Condmag Braşov (COMI, aproape 22%), Bursa de Valori Bucureşti (BVB, -18%) şi Albalact Alba Iulia (ALBZ, aproape 5%).
Expunerea cumulată a acestor acţiuni este de doar puţin peste 8% şi, oricum, nu are mare potenţial de a afecta randamentul portofoliului.
Raţiunile pentru care aceste acţiuni sunt în „Portofoliul ECONOMICA.NET“ rămân valabile.
Interesant este că, înaintea închiderii ultimei zile de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, când încă mai făceam calcule estimative, aveam o pierdere de 7% şi pentru Translectrica (TEL).
Translectrica (TEL) este o acţiune defensivă, bună pentru un mediu investiţional incert, al unei companii care administrează uin monopol, acela al transportului electricităţii pe magistralele naţionale. Mai mult, veniturile companiei sunt uşor previzibile, tarifele sale fiind administrate practic de către stat. Aşa se face că, vineri după amiază anunţându-se aceste tarife, TEL a crescut cu peste 10%, iar pierderea noastră s-a transfomat în câştig.
Era previzibil încă din vară că Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB) va avea venituri şi profitabilitate în suferinţă. Acţiunile BVB nu se pot cumpăra, însă, decât pe termen lung, ca o expresie a profitabilităţii consolidate a pieţei.
Condmag Braşov (COMI) a avut mult de suferit de pe urma scăderii dramatice de comenzi de la Romgaz şi Petrom, ca şi a veştilor proaste legate de gazoductul Nabucco, de la care compania se aşteaptă la comenzi.
Totuşi, acţiunile sale merită să fie păstrate nu numai de dragul diversităţii, ci şi pentru că sunt ale celui mai mare constructor de conducte magistrale de pertol şi gaze din România, o şară care încă mai are aşa ceva.
Plus că de descoperirea zăcămintelor din Marea Neagră va profita şi COMI.
În fine, Albalact (ALBZ) este cea mai mare companie din industria alimentară listată la BVB. Şi asta ar trebui să fie de ajuns ca explicaţie. Să mai adăugăm, totuşi, că este o companie bună de vânzare. În principiu.
Mai mult, unul dintre acţionari, fondul de investiţii RC2 care are un sfert din acţiuni, abia a reuşit să-şi convingă acţionarii să nu îşi lichideze portofoliul, pentru că îşi epuizase durata de viaţă. RC2 a mai obţinut o păsuire de 2 ani.
Este posibil ca vânzarea pachetului RC2 să se facă împreună cu unul din pachetele familiei Ciurtin, care controlează compania. Un cumpărător aşa ceva şi-ar dori. Astfel tranzacţia ar fi mai profitabilă. Poate că pentru toată lumea.
Nu este întâmplător, în context, că pachete ale familiei de 42% din acţiuni au fost „externalizate“ spre companii off – shore din Cipru, ceea ce în eventualitatea unor vânzări, va diminua sarcina fiscală.
La cele mai mari câştigătoare ale „Portofoliului ECONOMICA.NET“ să mai adăugăm căteva idei despre :
– Banca Transilvania (TLV, +33%), a cărei profitabilitate a surprins piaţa într-un an în care mai marile sale competitoare au înregistrat pierderi sau profituri nesemnificative.
– SIF Oltenia (SIF5, 31%) şi SIF Moldova (SIF2, 24%) au aceleaşi explicaţii ca vedetele SIF3 şi FP.
– Biofarm Bucureşti (BIO, 28%) este o acţiune pe care şi acum analiştii o recomandă la cumpărare.
– Transgaz (TGN, 13%) administrează monopolul transportului de gaze prin magistralele naţionale şi profitabilitatea sa va creşte odată cu scumpirea gazelor, previzibilă, din cauza presiunilor europene pentru liberalizarea pieţei interne.
Nu ne rămâne decât să amintim cum am început:
Nimeni nu ştie unde se opreşte căderea pieţelor financiare, sau care este cel mai bun moment de investit. Dacă am aştepta până când am fi siguri, am pierde toate ocaziile.
Așa că, am făcut bine astă vară că nu am mai așteptat şi că ne-am început exerciţiul de finanţe personale.
În afară de gestiunea bugetului curent, de asigurări, de contul curent de economii şi de depozite bancare, cheia finanţelor personale pe termen lung rămâne portofoliul de acţiuni. Pentru mai multe citate căutaţi o carte rarisimă despre Art of Marketing Serious Money, de Nick Murray.