Beidou contra GPS: China şi-a lansat propriul sistem de navigaţie în Asia

China şi-a lansat propriul sistem de navigaţie prin satelit Beidou, destinat regiunii Asia-Pacific, în cadrul unui proiect ce vizează independenţa strategică şi economică a acestei ţări faţă de sistemul american GPS (Global Positionning System) şi de viitorul sistem european Galileo, informează AFP.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 21:12
Beidou contra GPS: China şi-a lansat propriul sistem de navigaţie în Asia

Sistemul Beidou, care se sprijină în prezent pe o reţea de 16 sateliţi de navigaţie şi alţi patru experimentali, a început să funcţioneze joi, a anunţat vineri presa oficială chineză.

Ran Chengqi, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Navigaţie prin Satelit din China, consideră că performanţele sistemului Beidou sunt „comparabile” cu cele ale sistemului american GPS, relatează China Daily. „Semnalul emis de Beidou poate fi recepţionat inclusiv în Australia”, a adăugat Chengqi.

Lansarea sistemului Beidou, prezentat drept „cea de-a doua generaţie” a sistemelor de navigaţie chinezeşti, reprezintă un nou succes pentru tehnologia spaţială chineză. Aceasta are la bază un program spaţial de zboruri cu echipaje umane la bord, care şi-a fixat obiectivul de a construi o staţie spaţială până la sfârşitul acestui deceniu. China intenţionează, totodată, să trimită pe Lună un echipaj de astronauţi.

Extinderea reţelei de sateliţi chinezeşti prevede lansarea altor 40 de sateliţi suplimentari până în anul 2024. Potrivit autorităţilor chineze, acest sistem va asigura încă din 2020 o acoperire a întregii planete.

Piaţa navigaţiei prin satelit va atinge în 2020 o cifră de afaceri estimată la 500 de miliarde de dolari, iar creatorii sistemului Beidou speră că obţină între 70% şi 80% din această piaţă, dacă utilizatorii vor opta pentru echipamente compatibile cu mai multe servicii, nu doar pentru unul singur, aşa cum este cazul în prezent.

China a început amplasarea propriei reţele de navigaţie prin satelit în anul 2000, pentru a evita o dependenţă strategică – în special militară – faţă de sistemul american GPS, care deţine în prezent 95% din piaţă.

Un prim test a avut loc anul trecut, care s-a limitat însă, potrivit presei oficiale, la „zonele învecinate” cu China.

Australianul Morris Jones, un expert independent în chestiuni spaţiale, consideră însă că Beidou va întâmpina multe greutăţi în a se impune în faţa concurentului său american.

Sistemul GPS este „liber de accesat, foarte popular şi cunoscut în lumea întreagă” şi „a ucis din faşă toate tentativele prin care s-a încercat să i se facă concurenţă”. Pentru China, afirmă Morris Jones, utilitatea lui Beidou este înainte de toate una militară.

„Ipoteza potrivit căreia accesul la reţeaua GPS poate fi blocat le-a încurajat pe celelalte ţări să îşi dezvolte propriile sisteme, independente de controlul american”, a adăugat el.

Publicaţia Global Times i-a prevenit de altfel pe utilizatorii chinezi că sistemul Beidou ar putea genera câteva erori la început.

„Ar putea să apară probleme” cu noul sistem, însă consumatorii chinezi ar trebui să dea dovadă de „toleranţă”, afimă aceeaşi publicaţie. „Îi îndemnăm pe consumatorii chinezi să susţină cu tărie Beidou şi să devină utilizatori ai acestui sistem”.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...