Cine susține financiar rugby-ul în România

Autorităţile locale din mai multe judeţe s-au implicat, de-a lungul acestui an, şi au susţinut financiar şi logistic, dezvoltarea sportului cu balonul oval - rugbyul - care devine tot mai atractiv pentru copii, adolescenţi şi tineri, şi de la care se aşteaptă rezultate din ce în ce mai bune în anul care urmează.
Economica.net - lun, 31 dec. 2012, 11:25
Cine susține financiar rugby-ul în România

Beneficiind de sprijinul Federaţiei Române de Rugby, condusă de Alin Petrache, actualmente deputat USL de Bucureşti, unele consilii locale sau judeţene au sprijinit cu fonduri destul de substanţiale cluburile locale de rugby iar rezultatele au fost pe măsură: campionatul intern a fost câştigat de echipa RCM Universitatea de Vest Timişoara, care a fost secondată în clasament de echipa CSM Ştiinţa Baia Mare, iar Cupa României a revenit formaţiei din Baia Mare.

”Chiar dacă nu am reuşit să câştigăm campionatul intern, Consiliul Judeţean Maramureş va continua susţinerea financiară a echipei de rugby. Nu se pune în discuţie retragerea finanţării din cauza unui rezultat negativ. Sportul trebuie susţinut mai departe”, declara, în luna octombrie, preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu.

Şi ca o dovadă în acest sens, Consiliul Local (CL) Baia Mare a alocat, tot în octombrie, din bugetul local, suma de 300.000 lei pentru CSM Ştiinţa Baia Mare, „în vederea susţinerii financiare a activităţii sportive desfăşurate în anul curent de către echipa de rugby, în condiţiile încheierii unui act adiţional la Contractul de susţinere financiară nr. 7081/07.03.2012”. Justificarea şi decontarea cheltuielilor în ce priveşte suma astfel alocată se va realiza pe baza de acte doveditoare, prin Direcţia Economică din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a arătat mulţumit de evoluţia sportivă a echipei.

„Membrii echipei, conducătorii şi antrenori trebuie felicitaţi pentru performanţele obţinute de-a lungul timpului într-o perioadă în care puţine au fost performanţele adevărate în sport. La rugby s-a realizat o construcţie temeinică, în care s-a ţintit performanţa şi sunt convins că rugbyştii vor avea în continuare aceleaşi rezultate, având şi sprijinul nostru, al Consiliului Local, dar ne bazăm în continuare şi pe sprijinul colegilor noştri de la Consiliul Judeţean pentru că această echipă reprezintă nu doar Baia Mare, ci şi Maramureşul”, declara atunci Cătălin Cherecheş.

Preşedintele CSM Ştiinţa Baia Mare, Călin Matei, care a devenit după alegerile parlamentare din 9 decembrie, deputat USL de Maramureş, a asigurat Primăria municipiului Baia Mare că echipa va menţine aceeaşi performanţă pe teren. „Vreau nu numai să vă mulţumesc pentru suma de 300.000 lei acordată rugbyului, ci şi să vă invit la finala Cupei României, care va avea loc aici, acasă. Să vedeţi ce baza sportivă s-a realizat la ‘Lascăr Ghineţ’, atât cu sprijinul dumneavoastră, cât şi cu cel al Consiliului Judeţean. Şi în proporţie de peste 90% anul viitor vom putea aduce în Baia Mare echipe naţionale şi se preconizează şi un meci al Romaniei aici, în Baia Mare”, spunea, la acel moment, Călin Matei.

În plus, Primăria municipiului Baia Mare a investit aproape 40.000 de lei în reamenajarea terenului de rugby pentru a demonstra că autorităţile locale susţin sportul de performanţă. Investiţia, realizată prin Consiliul local Baia Mare, se înscria într-un demers de lungă durată a administraţiei judeţene şi locale menit să sprijine sportul de performanţă, sporturile tehnice dar şi cele care pregătesc tinerii în perspectiva unor concursuri locale, naţionale, europene şi internaţionale.

„Proiectul a fost avansat de Direcţia Judeţeană de Sport Maramureş în a susţine echipa de rugby oferind condiţii de joc adecvate marilor oraşe europene. Proiectul a însemnat: gazon, tribune, dotări pentru jucători dar şi susţinători, irigarea şi întreţinerea gazonului, montarea de iarbă, iar ultima etapă va fi construcţia unui tunel de trecere dintre Sala Sporturilor şi terenul de joc”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Edilul oraşului a mai precizat că primăria va mai acorda încă 150.000 de lei pentru dotările exterioare terenului de rugby.

Mai mult, în municipiul reşedinţă de judeţ din Maramureş s-a înfiinţat chiar un Centru Naţional de Excelenţă, specializat în pregătirea şi perfecţionarea juniorilor şi junioarelor în rugby-ul de performanţă. Centrul îşi va desfăşura activitatea în cadrul Clubului Sportiv Şcolar nr. 2 din Baia Mare şi are ca scop selecţia, pregătirea şi perfecţionarea elevilor şi elevelor cu calităţi deosebite în rugby-ul de înaltă performanţă, în vederea promovării lor în loturile naţionale. În paralel se urmăreşte pregătirea lor şcolară şi asigurarea unui climat educativ corespunzător. Activitatea sportivă în cadrul Centrului Naţional de Excelenţă din Baia Mare se va desfăşura pe două grupe de 50 juniori/junioare, pentru rugby XV. Categoriile de vârstă vor fi stabilite de Federaţia Română de Rugby. Sportivii pregătiţi de Centrul Naţional de Excelenţă din Baia Mare vor reprezenta România în competiţiile internaţionale amicale şi oficiale de juniori şi tineret, iar pe plan intern participă la competiţiile amicale şi oficiale organizate de FRR, sub denumirea CSS nr 2 Baia Mare CNE. Centrul îşi va începe activitatea propriu-zisă din toamna anului 2013, selecţia fiind deja demarată odată cu concretizarea acestui proiect prin apariţia deciziei de înfiinţare publicată în Monitorul Oficial.

Echipa campioană a României, RCM Universitatea de Vest Timişoara, care a readus titlul naţional la rugby în oraşul bănăţean după 40 de ani, a primit Stadionul CFR din partea Primăriei Timişoara, arenă pe care se va putea antrena.Anunţul a fost făcut de primarul Nicolae Robu, după succesul din toamnă al sportivilor cu balonul oval. ”Bravo RCM Timişoara! Suntem campioni naţionali după 40 de ani! Timişoara e mândră că are o asemenea echipă! Ca primar, sunt bucuros că am susţinut creşterea fondurilor alocate din bugetul local pentru RCM, apreciind corect potenţialul de înaltă performanţă al acestui club şi le mulţumesc jucătorilor, antrenorilor şi staff-ului conex pentru seriozitatea şi dăruirea de care au dat dovadă”, afirma edilul Nicolae Robu, după câştigarea titlului naţional de rugbyştii timişoreni.

Preşedintele RCM Timişoara, Sorin Doda, spunea că echipa are nevoie de Stadionul CFR, pe care doreşte să-l transforme într-o arenă modernă, cu dotări la standarde internaţionale. ”Vom schimba faţa terenului CFR. Vrem să începem cu mai multe grupe de copii şi juniori. Vom face vestiare moderne, un teren omologat şi am vrea să realizăm şi prima pistă de atletism omologată din Timişoara. În doi-trei ani, sper să reuşim să facem şi o instalaţie de nocturnă la CFR”, a declarat presei Doda.

Anul 2012 s-a dovedit a fi unul favorabil pentru rugby şi în Prahova, în cursul acestui an înfiinţându-se, la Băicoi, un club sportiv dedicat sportului cu balonul oval, fiind, totodată, inaugurat şi primul stadion de rugby din judeţ. Astfel a luat naştere Clubul Sportiv Aurora Băicoi, proiectul aparţinând lui Lucian Mircescu, un tânăr care şi-a descoperit pasiunea pentru rugby în Franţa, la Toulouse, în 2007.

Proaspăt înfiinţatul club beneficiază de un sprijin important din partea Primăriei Băicoi şi din partea comunităţii locale, astfel că cei mici au la dispoziţie o sală de sport pentru antrenamente, dar şi un stadion, primul de acest gen din Prahova, care a fost inaugurat la data de 20 octombrie. La doar câteva luni de la deschiderea clubului, CS Aurora Băicoi a obţinut titlul de vicecampioană naţională la Under 10 la Circuitul Naţional de Mini-Rugby, iar în prezent, aproximativ o sută de copii împărţiţi în şase grupe se antrenează aici. De altfel, aceasta a fost şi ţinta preşedintelui clubului, Lucian Mircescu.

Proiectul demarat de acesta are şi o importantă componentă socială. Lucian Mircescu a declarat, pentru AGERPRES, că pentru anul următor îşi propune să dezvolte parteneriatul cu şcolile din Băicoi, ceea ce presupune că antrenorii de la club vor oferi asistenţă la orele de sport pentru copiii de la clasele I-IV.

‘Avem aprobarea directorilor şi chiar încercăm să extindem proiectul şi să acoperim mai multe şcoli şi, automat, mai mulţi copii. Încercăm să monitorizăm, totodată, stadiul emoţional al copiilor cu care intrăm în contact. Prin rugby putem face educaţie’, a spus acesta. Şi primul stadion de rugby din Prahova a fost inaugurat în oraşul Băicoi, el fiind dat în folosinţa de CS Aurora. ‘Avem alături de noi aproximativ 150 de voluntari, parte dintre ei de la Petrom, dar şi localnici şi părinţi ai copiilor de la club care ne sprijină în acest demers. Ne-au ajutat să vopsim gardul, să punem buturile, să facem curăţenie (…)’, afirma Lucian Mircescu.

Stadionul a fost pus la dispoziţia echipei de către Primăria Băicoi, autorităţile locale sprijinind proaspăt înfiinţatul club şi angajându-se să asigure utilităţile.

De asemenea, stadionul de la Băicoi a fost printre primele din ţară care au beneficiat de nocturnă, instalaţie care va fi repusă în funcţiune cu sprijinul unui sponsor local care activează în domeniul iluminatului.

În judeţul Cluj, Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) şi Clubul Sportiv (CS) Universitatea au semnat un protocol de colaborare care prevede sprijinirea activităţilor sportive şi a cercetărilor ştiinţifice în acest domeniu, în următoarele 12 luni. Potrivit protocolului, instituţia clujeană de învăţământ superior va facilita accesul sportivilor legitimaţi la CS Universitatea în sala de antrenamente, pe pista de atletism şi terenurile de rugby şi de tenis. De asemenea, UBB va permite membrilor Clubului Sportiv folosirea vestiarelor secţiilor de rugby şi de atletism, precum şi accesul echipei de handbal masculin în sala de sport „Gheorghe Roman”, handbaliştii urmând să beneficieze de o reducere cu 25% a tarifelor de închiriere a sălii.

Totodată, 90 de studenţi sportivi ai CS Universitatea vor avea locuri de cazare rezervate în căminele UBB.

La rândul său, CS Universitatea va promova UBB la toate competiţiile naţionale şi internaţionale, va asigura întreţinerea terenului de rugby, va plăti utilităţile pentru sala de atletism şi vestiare, în funcţie de orar şi de numărul de sportivi, şi va facilita accesul membrilor UBB la competiţiile organizate de echipele sale.

De asemenea, de fonduri din partea autorităţilor locale au beneficiat echipele de rugby din Constanţa, Galaţi, Iaşi, Suceava, Bârlad, Buzău.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...