Ungaria a redus preţurile energiei livrate populaţiei cu 10% şi pregăteşte o nouă astfel de măsură

Ungaria a redus de la 1 ianuarie preţurile gazelor naturale, electricităţii şi energiei termice livrate populaţiei cu 10%, iar o măsură similară urmează să fie aplicată cel târziu în aprilie, a declarat joi o sursă guvernamentală citată de publicaţia Magyar Hirlap, transmite Portfolio.
Economica.net - joi, 03 ian. 2013, 17:13
Ungaria a redus preţurile energiei livrate populaţiei cu 10% şi pregăteşte o nouă astfel de măsură

Obiectivul măsurii, aprobată de Parlament în decembrie 2012, este ca fiecare gospodărie să plătească mult mai puţin pentru energie, a arătat oficialul.

Iniţial, costul măsurii ar fi trebuit suportat de furnizorii străini de energie, dar potrivit modificărilor aduse legislaţiei costurile sunt împărţite de un grup mai mare de operatori din industrie.

Potrivit unei analize a Portfolio, informaţia publicată de Magyar Hirlap este surprinzătoare având în vedere că nici reducerea actuală de 10% a preţului energiei nu este justificată economic, întrucât nu a avut loc o scădere a costului materiilor prime.

În aceste condiţii, o a doua decizie de acest fel ridică întrebarea dacă nu va fi pusă în pericol aprovizionarea cu energie, în condiţiile în care tendinţele de pe piaţa mondială nu indică o scădere a preţurilor.

Premierul Viktor Orban şi mai mulţi membri ai Parlamentului au declarat înainte de reducerea preţului energiei din ianuarie că măsură este „doar un prim pas”. Orban a afirmat, cu prilejul mai multor reuniuni, că Guvernul estimează că este posibilă o reducere a preţului energiei pentru populaţie de 20%-40%.

Analiştii avertizează însă că aceste reduceri ar putea avea loc, de exemplu în cazul furnizării de electricitate, în detrimentul segmentului de clienţi corporatişti.

Reducerile, care pot fi considerate drept măsuri de protecţie socială, ar putea alimenta aşteptările privind intenţia guvernului de a naţionaliza companiile furnizoare de energie, având în vedere că le vor fi erodate veniturile.

Şi în Bulgaria gazele şi energia termică s-au ieftinit de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea în domeniul energiei şi apei, citată de Novinite.com. Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, a promis în decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...