Vizita anunţată a preşedintelui gigantului de Internet american Google, Eric Schmidt, în Coreea de Nord, „nu este constructivă”, a apreciat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, citat de AFP.
„Sincer, noi nu credem că această vizită este deosebit de constructivă”, a declarat Victoria Nuland în cadrul unei întâlniri cu presa. „Ei nu sunt purtătorii niciunui mesaj din partea noastră”, a subliniat ea.
Diplomaţia sud-coreeană a confirmat joi vizita în Coreea de Nord a lui Schmidt, probabil pentru a interveni în favoarea unui american de origine coreeană arestat în noiembrie.
„Am fost informaţi în legătură cu faptul că el intenţionează să efectueze o vizită cu caracter privat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe, Cho Tai-Young.
Seulul nu cunoaşte în schimb nici data, nici motivul sejurului, a precizat el în cadrul unei conferinţe de presă.
Google a refuzat până în prezent să confirme vizita despre care au relatat iniţial Associated Press şi Wall Street Journal, afirmând că aceasta va face parte dintr-o misiune umanitară condusă de fostul guvernator de New Mexico Bill Richardson.
Richardsson este familiar cu Coreea de Nord pentru că a negociat eliberarea mai multor cetăţeni americani în ultimii 20 de ani.
Phenianul a anunţat la sfârşitul lui decembrie arestarea, la 3 noiembrie, a unui american de origine coreeană, Pae Jun-Ho, care a intrat în Coreea de Nord în calitate de turist şi pe care regimul comunist îl acuză că a comis un „delict”, fără alte precizări.
În 2010, fostul preşedinte american Jimmy Carter a obţinut eliberarea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de muncă silnică pentru că a intrat fără autorizaţie în Coreea de Nord din China. Cu un an înainte, Bill Clinton a obţinut eliberarea a două jurnaliste americane, Laura Ling şi Euna Lee, arestate pentru că au trecut frontiera din China.