Bilanţul ar putea să crească, deoarece numeroşi răniţi se află într-o stare gravă, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, adăugând că printre victime se află şi copii.
Potrivit ONG-ului, cu sediul în Marea Britanie şi care se sprijină pe o largă reţea de activişti şi medici din Siria, acest atentat a avut loc la Masaken Barze, un cartier în care locuieşte o importantă comunitate alawită, minoritatea religioasă din care face parte şi preşedintele Bashar al-Assad.
Agenţia oficială de presă Sana a raportat că un „atentat terorist cu bombă” a vizat o „staţie de benzină lângă Spitalul Hamishe, la Barze”, omorând „mai multe persoane şi rănind numeroşi civili”.
Autorităţile îi consideră pe rebeli „terorişti” înarmaţi şi finanţaţi din străinătate.
Reţeaua de militanţi împotriva regimului din cadrul Comisiei Generale a Revoluţiei Siriene (CGRS) a anunţat, de asemenea, acest atac cu maşină-capcană
CGRS afirmă că tiruri susţinute au fost auzite, după ce trupe loiale regimului s-au mobilizat masiv, ulterior, în cartier, în timp ce circulaţia pe autostrada care îl traversează era blocată.
Atentate, mai ales cu maşină-capcană, s-au multiplicat în ultimele luni la Damasc, cel mai securizat oraş din ţară, dar şi la periferia acestuia, majoritatea vizând clădiri guvernamentale şi ale serviciilor de securitate.
Atacul cel mai spectaculos a avut loc la 18 iulie, când patru oficiali din cadrul Securităţii, inclusiv cumnatul lui al-Assad, au fost ucişi într-un atentat vizând sediul Securităţii Naţionale de la Damasc, revendicat de către rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL).
La jumătatea lui decembrie, un atentat sinucigaş cu maşină-capcană a vizat Ministerul de Interne, rănindu-l pe ministrul Mohammad Ibrahim al-Shaar.
Joi, cel puţin 160 de persoane, inclusiv 72 de civili, au fost ucişi pe teritoriul Siriei, potrivit ONG-ului, la o zi după ce ONU a anunţat un bilanţ de peste 60.000 de morţi în conflictul care devastează Siria de peste 21 de luni.