Randamentele fondurilor de pensii s-au situat la 10% în 2012. Activele au depăşit 10 mld. lei

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut randamente medii de 10,5%, rerspectiv 9,96% şi au ajuns la active nete totale de 10,23 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) în decembrie 2012, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR).
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 07:50
Randamentele fondurilor de pensii s-au situat la 10% în 2012. Activele au depăşit 10 mld. lei

„Fondurile de pensii private au înregistrat şi în anul 2012 randamente investiţionale remarcabile, reuşind performanţe real-pozitive solide în pofida mediului economic nefavorabil”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii au crescut cu 50% în 2012, la 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro).

Numărul total al participanţilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,76 milioane, cu aproximativ 245.000 mai mulţi faţă de începutul anului 2012.

Pe Pilonul III, activele nete administrate de cele 11 fonduri au avansat cu 37%, la aproape 600 milioane de lei (135 milioane de euro), bani care se regăsesc în conturile unui număr de 290.000 de clienţi, cu circa 30.000 mai mulţi comparativ cu începutul anului trecut

Potrivit APAPR, în perioada mai 2008-decembrie 2012 fondurile de pensii obligatorii au înregistrat un randament mediu total de 65% (adică o medie anualizată de 11,45%), în timp ce fondurile de Pilon III (lansate în mai 2007) au obţinut un randament mediu total de 51,7% (adică o medie anualizată de 7,74%).

„Pentru fondurile de pensii obligatorii, această performanţă investiţională se traduce prin câştiguri nete pentru participanţi de peste 1,44 miliarde de lei, adăugate contribuţiilor brute de 8,19 miliarde de lei virate în sistem, pe întreaga durată de funcţionare a Pilonului II”, se mai spune în comunicat.

Preşedintele APAPR, Marius Popescu, a declarat că anul 2012 a fost unul dificil, dar de succes pentru sistemul de pensii private.

„În pofida tuturor turbulenţelor – economice, financiare şi politice – fondurile de pensii au continuat creşterea, consolidarea şi au înregistrat rezultate investiţionale foarte bune, în condiţii de risc redus, caracteristică esenţială a acestui sistem. Dacă ne uităm puţin în urmă la 2012, vedem un an greu: s-au succedat patru guverne, o situaţie politică tensionată, o economie în stagnare şi pieţe financiare volatile. Chiar şi aşa, sistemul de pensii private s-a menţinut stabil şi cu rezultate bune”, a afirmat Popescu.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...