Ca să nu existe confuzii, precizăm de la bun început că pacienţii sunt scutiţi de la plata şi distribuţia cardului naţional (electronic) de sănătate.
Dar dacă vrei ca informaţii precum grupa sanguină, factorul Rh şi consimţământul pentru donarea de organe post-mortem să fie inscripţionate pe cipul cardului tău electronic de sănătate şi dacă nu ştii grupa sanguină şi Rh-ul, atunci trebuie să fii pregătit să achiţi între circa 145 de lei şi 159 de lei. Pentru limpiditate, inscripţionarea cardului cu alte informaţii decât cele antemenţionate e gratuită.
Îţi amintim, că în mod obligatoriu, cardul naţional de sănătate are inscripţionat pe faţă numele şi prenumele asiguratului, un cod unic de identificare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, numărul cardului şi data expirării.
În afară de aceste informaţii, vei fi întrebat de medicul de familie când vei intra în posesia cardului dacă eşti de acord ca o parte sau toate informaţiile pe care ţi le prezentăm în continuare să fie inscripţionate pe cipul cardului: grupa sanguină şi Rh-ul, bolile cu risc vital şi cele cronice de care suferi dar şi dacă eşti de acord să devii donator de organe post-mortem.
Îţi amintim întrebările la care vei răspunde obligatoriu când vei primi cardul electronic de sănătate de la medicul de familie, prevăzute în documentul însoţitor al cardului electronic de sănătate, pe care îl poţi consulta aici.
Vă rugăm să vă exprimaţi acordul sau dezacordul inscripţionării datelor medicale prin bifarea casetelor corespunzătoare de mai jos:
• Grupa sanguină şi Rh-ul DA □ NU □
• Bolile cu risc vital de care suferiţi DA □ NU □
• Bolile cronice de care suferiţi DA □ NU □
• Sunteţi sau doriţi să deveniţi donator de organe? DA □ NU □
Semnătura posesorului de card Semnătura şi parafa medicului de familie
Data
……/ …../…..
E dreptul tău să refuzi ca toate aceste date sau o parte dintre ele să fie inscripţionate pe cardul tău de sănătate.
Dar trebuie să ştii că în situaţiile de urgenţe medico-chirurgicale, lipsa inscripţionării pe card a unor date medicale vitale îţi poate periclita viaţa.
„Sunt de acord ca grupa sanguină şi Rh-ul să fie înscrise pe card”.
ECONOMICA.NET îţi prezintă în continuare paşii pe care trebuie să îi parcurgi dacă vrei ca aceste informaţii să fie înscrise pe cipul cardului tău electronic de sănătate.
Precizăm că pacienţii care ştiu deja grupa sanguină şi Rh-ul nu vor plăti ca aceste informaţii să fie inscripţionate pe cipul cardului (evident, în cazul în care sunt de acord).
Cât plăteşti pentru ca grupa sanguină şi Rh-ul să fie înscrise pe card
Pacienţii care nu ştiu aceste informaţii (grupa sanguină şi Rh-ul) vor solicita unui laborator de analize determinarea grupei sanguine (în sistem ABO) şi a factorului Rh. Aceste analize nu sunt decontate de Casa de Asigurări, cu excepţia gravidelor.
Drept care, în afară de gravide, pacienţii care vor să afle aceste informaţii vor plăti în total între 21 de lei şi 35 de lei, funcţie de laboratorul medical pentru care optează. Punctual, determinarea factorului Rh costă între 11 lei şi 17 lei, în timp ce determinarea grupei sanguine în sistem ABO se înscrie în intervalul 10 lei-18 lei.
„Vreau să-mi dau consimţământul pentru donarea de organe şi ca el să fie înscris pe cardul meu de sănătate”.
Iată ce paşi trebuie să parcurgi dacă vrei ca această informaţie să fie înscrisă pe cardul tău de sănătate.
Pacienţii majori care vor să-şi dea consimţământul pentru donarea de organe, ţesuturi şi/sau celule vor completa o declaraţie al cărei model îl găsiţi la finalul acestui articol, în care vor specifica organele, ţesuturile şi celulele pe care sunt de acord să le doneze post-mortem.
Pacienţii vor solicita unui notar public autentificarea declaraţiei prin care îşi dau consimţământul în vederea donării post-mortem şi în scop terapeutic a organelor, ţesuturilor şi/sau celulor.
Ca ordin de mărime, costul unei astfel de declaraţii-acord se ridică la 124 de lei, cu TVA inclus, la un birou notarial din Bucureşti.
Pacienţii vor merge la medicul de familie cu această declaraţie care mai departe va inscripţiona informaţiile privind consimţământul pentru donarea de organe post-motem pe card.
După ce vei primi cardul electronic de sănătate, e obligatoriu ca de fiecare dată când mergi la un medic din sistemul public de sănătate să prezinţi cardul. În caz contrar, nu poţi primi servicii medicale plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale, bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi a celor prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizării evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, serviciilor de planificare familială, adică tot ce este cuprins în pachetul minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-Cadru.
CNAS recomandă să ai permanent la tine cardul naţional de sănătate, recomandare justificată mai ales pentru cazuri de urgenţă medicală.
DECLARAŢIE
Subsemnatul…………………, domiciliat în localitatea…………., ţara……….., născut la data de …………….., în localitatea……….., judeţul………., ţara……….., cu CNP…………….., fiul lui……….. şi al……….. informat (informată) şi conştient (conştientă) asupra riscurilor şi beneficiului transplantului de organe, ţesuturi şi celule umane, în concordanţă cu dispoziţiile legale în vigoare referitoare la prelevarea şi transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane, declar că sunt de acord cu înscrierea mea ca donator voluntar post-mortem pentru următoarele organe, ţesuturi şi celule: ………………………………………………………………………………………………
Sunt de acord cu investigarea mea periodică şi gratuită privind starea mea de sănătate.
Potrivit legii, asupra hotărârii mele pot reveni oricând, cu condiţia ca actul scris de revenire să fie semnat şi de doi martori.
Data ………………………………
Semnătura ………………………….
Notar ……………………………..