Nicolăescu: Vaccinul antigripal pentru 2013-2014 va fi produs la Cantacuzino

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2013-2014 va fi produs la Institutul Cantacuzino, fiind deja comandate 1,5 milioane de doze, în bugetul pe anul în curs figurând opt milioane de lei pentru reluarea activităţii unităţii, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 13:45
Nicolăescu: Vaccinul antigripal pentru 2013-2014 va fi produs la Cantacuzino

„Am prins în bugetul pe anul 2013 suma de opt milioane de lei pentru pregătirile necesare reluării activităţii Institutului Cantacuzino. După ce vor fi alocaţi banii, ei au zis cu aproximaţie şase luni pentru a finaliza toate lucrările, astfel încât să aibă GMP (Good Manufacturing Practice, n.r.), să-şi finalizeze linia de fiolaj şi tot ce mai au pe acolo. Pentru sezonul viitor vom face 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino. Ei mi-au promis că la 30 septembrie sunt cu totul puşi la punct „, a precizat ministrul Sănătăţii.

Totodată, ministrul Sănătăţii a spus că pentru Institutul Cantacuzino mai sunt pregătite încă două milioane de lei.

„Şi avem două milioane de lei tot pentru ei (Institutul Cantqacuzino, n.r.), pentru acţiuni nedesfăşurate. Altfel spus, două milioane de lei este suma care n-a fost prinsă pe un anume proiect, este prinsă tot pentru Institutul Cantacuzino, pentru preluarea secţiei care este închisă la Antibiotice Iaşi. Aveau o secţie acolo la Iaşi, pe care vom încerca s-o transferăm la Bucureşti. Rămâne să facem o analiză. Eu am prins o sumă care să asigure şi alte tipuri de vaccinuri”, a adăugat Eugen Nicolăescu.

Potrivit ministrului, România trebuie să devină independentă pe principalele tipuri de vaccinuri şi chiar un exportator al acestor produse în zonă.

„Încă nu pot spune despre ce vaccinuri vorbesc, dar cu certitudine unul este vaccinul antigripal”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a explicat că pentru vaccinul antigripal au fost prinşi în bugetul din 2013 bani pentru fabricarea a 1,5 milioane de doze.

„Acestea le voi lua de la Cantacuzino. Sunt mai ieftine de trei ori decât să iau din import. Eu aşa sper. De aceea am şi micşorat suma la antigripal în buget, special că o să iau de la Cantacuzino. De aceea le dau banii de investiţii”, a spus Eugen Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu declara, în 21 decembrie 2012, că are ca prioritate la preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii repornirea producţiei la Institutul Cantacuzino. Nicolăescu şi-a exprimat atunci indignarea în legătură cu decizia „unor persoane” de a închide Institutul Cantacuzino.

„România are nevoie de Institutul Naţional Cantacuzino. A fost o bătaie de joc ceea ce s-a întâmplat cu acest institut. Este de neacceptat şi, dacă voi putea să găsesc vinovaţii, o voi face. Mi s-a spus că, cu 10 milioane de euro, în şase luni institutul şi-ar putea relua activitatea, mai mult de atât, ar putea exporta vaccinuri. România are nevoie de acest institut. Reluarea activităţii la Cantacuzino este un semnal pentru populaţie că erorile se corectează”, spunea Nicolăescu la audierea în comisiile de specialitate din Parlament pentru avizarea propunerii sale la conducerea Ministerului Sănătăţii.

Dozele pentru vaccinarea antigrupală au fost cumpărate în 2012 din străinătate, deoarece Institutul Cantacuzino şi-a închis linia de producţie.

Anul 2012 a fost astfel primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...