Barroso: Ameninţarea existenţială împotriva euro a fost depăşită

Preşedintele Comisiei Europene, portughezul José Manuel Durao Barroso, a apreciat, luni, că Uniunea Europeană 'trebuie să se unească şi mai mult' şi a dat asigurări că ameninţarea la adresa supravieţuirii euro a fost depăşită, potrivit EFE, Público şi Jornal de Negócios.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 17:14
Barroso: Ameninţarea existenţială împotriva euro a fost depăşită

Barroso a susţinut viitorul monedei unice europene într-un discurs rostit la Lisabona, cu ocazia deschiderii conferinţei ‘Portugalia în Lume’, care marchează cei 40 de ani de existenţă ai săptămânalului portughez Expresso.

Fostul premier portughez (2002-2004) a menţionat că ‘Europa este privită cu neîncredere, cuvintele Europa şi criză apar de multe ori asociate’ şi a apreciat drept o interpretare ‘nepotrivită’ asocierea dintre ‘criză’ şi UE.

‘Criza financiară nu a fost generată de Uniunea Europeană, ci de datorii publice nesustenabile create de guverne şi comportamente iresponsabile din domeniul financiar’, a spus Barroso.

Potrivit acestuia, ‘criza nu a început în zona euro şi atinge ţări care nu sunt din zona euro’. ‘Uniunea Europeană este o victimă a crizei, nu este problema, este parte a soluţiei’, a mai spus şeful executivului comunitar.

‘Criza nu este a euro’, ci a datoriei suverane şi a sistemului financiar, a subliniat Barroso, adăugând că ‘euro continuă să fie o monedă stabilă şi puternică’.

Oficialul european a amintit, de asemenea, temerile privind ieşirea Greciei din zona euro.

‘Profesioniştii pesimismului s-au înşelat din nou. Grecia se menţine în zona euro’, a spus Barroso, subliniind că ‘ameninţarea existenţială împotriva euro a fost depăşită’.

Şeful executivului comunitar şi-a exprimat satisfacţia faţă de paşii făcuţi către o mai mare integrare economică şi instituţională.

‘Europa a ajuns într-un moment în care, dacă nu vrea să cadă în irelevanţă, trebuie să-şi adâncească integrarea, mai ales în termeni politici’, a mai spus fostul premier portughez. ‘Credibilitatea unei monede depinde de soliditatea instituţiilor care stau în spatele ei’, a subliniat el.

În discursul său, Barroso a recunoscut că UE ‘ar fi putut să reacţioneze mai repede’, însă a subliniat Uniunea Europeană acţionează ‘ca pompier şi arhitect în acelaşi timp’ şi face schimbările necesare.

El a criticat totodată ‘euroscepticismul’ şi ‘eurofobia’ multor oameni politici din toate ţările UE, care, ‘atunci când se întâmplă ceva rău, europenizează eşecul, iar când se întâmplă ceva bun, naţionalizează succesul’.

La dezbaterile din cadrul conferinţei de la Lisabona au fost invitaţi să participe, între alţii, Mário Soares, fost preşedinte al Portugaliei, Felipe González, fost preşedinte al guvernului spaniol, António Damásio, profesor universitar şi Miguel Poiares Maduro, profesor de drept european la European University Institute.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...