Cursul a scăzut aproape de 4,4 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare, pe rulaje în creştere

Cursul de schimb a scăzut aproape de 4,4 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare în creştere, potrivit dealerilor.
Economica.net - mie, 09 ian. 2013, 08:49
Cursul a scăzut aproape de 4,4 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare, pe rulaje în creştere

La deschidere euro a fost cotat la 4,4030 – 4,4050 lei, uşor sub nivelurile de marţi de la ora 16:30, de 4,4050 – 4,4080 lei/euro.

În prima oră cotaţiile au fluctuat foarte uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume în creştere. Astfel, cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4030 lei/euro, iar maximul a fost de 4,4060 lei/euro.

„Volumele sunt în creştere şi probabil că BNR cumpără euro pentru a reface rezerva valutară, având în vedere că ordine de cumpărare aproape de nivelul de 4,4 lei/euro au tot fost de la începutul acestui an”, a afimat un dealer.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul se depreciau cu câte 0,1% în raport cu euro, iar potrivit dealerilo, volumele de tranzacţionare pe aceste pieţe erau reduse.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat marţi un curs de referinţă în scădere cu 1,17 bani, la 4,4106 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel de la finalul lunii aprilie 2012. O rată oficială mai redusă decât cea anunţată marţi, de 4,3970 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 30 aprilie.

Leul s-a apreciat semnificativ chiar înainte de închiderea sesiunii de luni, iar dealerii au spus că mişcarea a fost generată, cel mai probabil, de ordine de vânzare de euro din partea jucătorilor străini, care au investit în titlurile vândute de Ministerul Finanţelor.

Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat o rată de schimb în scădere cu 3,09 bani, de 3,3608 lei/dolar, de la 3,3917 lei/dolar luni.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a scăzut de la 3,6583 lei/franc la 3,6474 lei/franc. Astfel, cursul de referinţă leu/franc elveţian a atins un nou minim din 27 aprilie 2012, dată când francul a fost cotat la 3,6416 lei.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi sunt la 5,5% – 6% pe an, după ce marţi au fost la 5,31% – 5,81% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă. Peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ...
România are un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui cât şi la ouă, iar peste 50% din producţie pleacă la export, astfel încât este normal să promovăm sectorul......
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă la Kiev că Parisul este deschis ideii de a invita ...
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Echipele de la Apele Române Dobroge Litoral desfăşoară activităţi de conservare şi întreţinere a plajelor pe tot ...
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la începutul lui 2025
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la ...
Ritmul de creştere a preţurilor de consum în zona euro va atinge ţinta de 2% vizată de Banca Centrală Europeană la ...