Privilegii în companii de stat: Contracte preferenţiale cu firme de consultanţă deţinute de angajaţi

Companiile de stat asigură multe privilegii, precum contracte preferenţiale de consultanţă încheiate inclusiv cu firme de consultanţă deţinute chiar de angajaţi ai societăţii respective, premierul Ponta asigurând însă că unele dintre privilegii au fost eliminate, iar altele vor fi de asemenea oprite.
Economica.net - joi, 10 ian. 2013, 21:35
Privilegii în companii de stat: Contracte preferenţiale cu firme de consultanţă deţinute de angajaţi

„Nu le-am oprit pe toate, pentru că nu le-am descoperit pe toate. Dau exemple pe care le cunosc şi o să le dăm public din rapoartele corpului de control, la Compania Energetică Oltenia, la companiile componente, să se vadă ce de angajaţi sunt inventatori şi au brevete. Inventează o groază de lucruri. O să-l rog pe domnul Niţă ( ministrul delegat pentru Energie-n.r.) să prezinte situaţia ca să se vadă câte sute de maşini sunt date în comodat, cumpărate de către companiile de stat şi date în comodat. O să prezint săptămâna viitoare, să se vadă câte sute de persoane stau în continuare în locuinţe de la RA-APPS. Avem încă o mulţime de privilegii. Pe măsură ce le descoperim, le prezentăm presei şi cu sprijinul presei le şi schimbăm. Avem, din fericire, forţa politică de a face aceste schimbări pe care le-a ştiut fiecare guvern şi pe care n-a reuşit niciunul să le facă”, a spus premierul.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a enumerat alte deficienţe semnalate de controalele efectuate la companiile de stat, precum încredinţări directe, contracte preferenţiale în domeniul achiziţiilor serviciilor de consultanţă, asistenţă juridice, contracte de consultanţă încheiate între angajaţi ai companiilor şi firme ale lor.

„A existat şi mai există o practică ca angajaţi ai companiilor de stat, pe lângă salariile pe care le încasează, să încaseaze diverse sume substanţiale pe contracte de prestări servicii, pe diferite domenii de activitate, nu numai de consultanţă”, a afirmat Chiţoiu.

La râdul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că sursa corupţiei în companiile de stat o reprezintă sumele de bani aflate la dispoziţia lor pentru a încheia contracte de investiţii.

„Aceste sume, în 2011, au fost 3,4 miliarde de lei, în 2012 suma a scăzut la 1,9 miliarde de lei, iar în 2013 am prevăzut doar 1,8 miliarde de lei, deci o reducere sensibilă, considerabilă, a banilor disponibili pentru cheltuieli discreţionare”, a spus Voinea.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...