Arafat despre programul de vizite în spitale:Aparţinătorii nu merg la cinema, nu trebuie să plăteasc

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat afirmă că "supărararea" unor reprezentanţi ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacienţilor nu decurge din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru că vor dispărea anumite taxe.
Economica.net - vin, 11 ian. 2013, 19:10
Arafat despre programul de vizite în spitale:Aparţinătorii nu merg la cinema, nu trebuie să plăteasc

Arafat a spus, vineri, la Târgu Mureş, că argumentele unor reprezentanţi ai spitalelor, potrivit cărora va creşte consumul de dezinfectanţi în urma noului program de vizitare a pacienţilor, nu au nicio bază, el arătând că a descoperit că unii dintre aceştia percepeau câte cinci lei pentru vizitele pe care le permiteau în afara programului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Toate argumentele acestea că ne creşte consumul de dezinfectanţi şi ne creşte volumul de curăţenie nu au nicio bază. Nu văd niciun motiv pentru care să ne speriem de oamenii care vin să-şi vadă bolnavii, oricum lumea intra. La unul dintre spitalele în care erau foarte speriaţi că acum le va creşte consumul de dezinfectanţi am intrat pe site-ul lor şi am văzut următorul lucru: aveau vizită două ore pe zi, dar cine voia să viziteze în afara celor două ore putea să vină oricând, dar să plătească cinci lei. Eu cred că acolo este supărarea, nu că noi am făcut programul de vizită mai lung, dar noi am zis că nu mai trebuie ca lumea să plătească, pentru că nu intri nici la cinematograf, nici la teatru şi nu te duci acolo de bunăvoie, să intri într-un loc în care să-ţi facă plăcere. Tu te duci acolo de nevoie, să vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal să ţi se pună piedici ca să nu poţi face acest lucru şi nu este normal să i se pună piedici pacientului ca să îşi vadă apropiaţii când el este internat. Dacă pacientul nu e în condiţiile în care să primească sau dacă nu doreşte să fie vizitat, el poate să declare acest lucru. Dar nu este normal să le spui oamenilor «dacă doriţi să vizitaţi pacientul trebuie să plătiţi sau trebuie să daţi o taxă, că vă facem o favoare că vizitaţi pacientul»”, a spus Arafat.

El a adăugat că programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat întrucât „este absurd” ca familia unui pacient să aibă voie să îl viziteze doar de trei ori pe săptămână în interval de două ore, ca şi cum bolnavul ar fi „la puşcărie”.

„Noua formă este aprobată şi este deja în mod normal în vigoare şi ieri (joi – n.r.) a fost o declaraţie a domnului ministru care a explicat că el aşteaptă ca spitalele să o aplice, pentru că este un lucru de normalitate. Când s-a decis să facem acest program ne-am uitat la ce se întâmplă pe plan naţional şi eu personal cred că este absurd că familia unui pacient să aibă voie să îl viziteze de trei ori pe săptămână în interval de două ore. Parcă bolnavul este la o puşcărie şi familia vine să îl viziteze acolo. Bolnavul este la un spital, bolnavul are probleme inclusiv de suport psihologic, inclusiv din partea familiei, iar familia trebuie să aibă acces la bolnav, bolnavul trebuie să aibă acces la familia lui şi la prieteniu care vor să îl viziteze, bineînţeles în limita unui program decent, care să le permită să facă asta când pot ei, în anumite ore, pe care noi le-am extins. Acum programul este zilnic, iar sâmbăta şi duminica programul este pe toată durata”, a mai spus Arafat.

În opinia acestuia, programul de vizitare care exista înainte favoriza fenomene precum acela ca aparţinătorii să dea bani pentru a avea acces la bolnav în spital în afara orelor stabilite pentru vizitare.

„Cu toţii ştim că cine voia să intre intra, dar bineînţeles dând sume sau foloase celor care sunt la uşă. Noi am vrut să facem din aceste spitale nişte spitale mai prietenoase, mai umane, în care să simtă bolnavul că într-adevăr este tratat ca pacient şi familia să aibă demnitatea să intre normal să-şi vadă pacientul. Şi, mai mult decât atât, în ordin se prevede inclusiv obligativitatea ca spitalul să găsească modalitatea să furnizeze informaţii familiei, pentru că familia în mod normal are dreptul să discute cu medicul curant, să poată să înţeleagă ce se întâmplă cu pacientul, să înţeleagă ce opţiuni sunt şi să înţeleagă ce este de făcut”, a mai afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte bolnavii de la terapie intensivă noul program de vizitare este similar celui din străinătate, permiţându-le membrilor familiei să intre după un regim special.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a fost prezent, vineri, la Târgu Mureş, unde a participat la bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş.

Potrivit noului ordin al Ministerului Sănătăţii, programul de vizită pentru toate unităţile sanitare este de luni până vineri între orele 15.00-20.00, iar în weekend între orele 10.00-20.00.

Ordinul 1284/2012, publicat în Monitorul Oficial în 21 decembrie 2012, mai prevede ca numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane şi pot fi vizitaţi maxim doi pacienţi în acelaşi timp, dar pentru a da posibilitatea vizitei şi pentru ceilalţi pacienţi, dacă există solicitări în acest sens, durata vizitei va fi limitată la 60 de minute. De asemenea, vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. O altă prevedere se referă la cazurile copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă unde se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru.

În replică, managerii unităţilor sanitare din judeţul Constanţa s-au declarat nemulţumiţi de ordin, ei urmând să înainteze câteva propuneri pentru realizarea unor amendamente la ordinul respectiv.

Directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Constantin Dina, a participat, marţi, la o întâlnire cu managerii unităţilor sanitare pentru a vedea care sunt problemele întâmpinate la implementarea ordinului privind vizitarea pacienţilor de către aparţinători şi a declarat la finalul discuţiilor că principala nemulţumire este legată de prelungirea programului de vizită.

„Sunt nemulţumiri legate în principiu de programul de vizită. În acest interval medicii fac contravizita, începând cu orele 17.00-18.00, sunt perioade în care li se serveşte masa pacienţilor sau în care li se fac anumite tratamente. Managerii au ridicat problema posibilităţii creşterii infecţiilor intraspitaliceşti cu această ocazie. De asemenea, ar înseamna şi o creştere a consumului de materiale cu curăţenia în unitatea sanitară şi bineînţeles că pe anumite perioade de timp va trebui mărit personalul care face ordine în unitatea sanitară. Cam acestea au fost problemele ridicate de dumnealor. Aşteptăm să înainteze propuneri, cel mai probabil, săptămâna viitoare, vom discuta pe marginea acestora şi le vom trimite la minister”, declara Constantin Dina.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...