Fuziunea UPS cu TNT Express a picat

Grupul american UPS, cea mai mare companie de curierat din lume, a anunţat că renunţă la oferta de 5,2 miliarde euro pentru preluarea concurentului olandez TNT Express, deoarece Comisia Europeană (CE) nu va aviza fuziunea din considerente antitrust, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 15:37
Fuziunea UPS cu TNT Express a picat

Reprezentanţi ai autorităţilor europene pentru concurenţă au transmis săptămâna trecută celor două companii că soluţiile propuse de acestea pentru a aplana motivele de îngrijorare ale CE sunt insuficiente, potrivit TNT.

Acţiunile companiei olandeze s-au prăbuşit cu 51% luni la Amsterdam. Titlurile operatorului olandez de servicii poştale PostNL, cel mai mare acţionar al TNT, au pierdut 40% din valoare.

TNT va încasa 200 milioane euro de la UPS în contul clauzei de reziliere stipulată în contract, după ce Comisia va respinge oficial tranzacţia.

Europa a mai trecut recent printr-o fuziune ratată, după ce combinaţia mamut dintre BAE Systems şi EADS a picat în octombrie deoarece guvernele Marii Britanii, Franţei şi Germaniei nu au putut ajunge la un compromis.

„Sunt surprins că tranzacţia nu va fi încheiată. Este destul de multă competiţie pe piaţa curieratului expres şi, cu toate acestea, Uniunea Europeană continuă să fie foarte severă”, comentează pentru Bloomberg un analist al Rabobank.

Purtătorul de cuvânt al CE Antoine Colombani a declarat că Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenţă, îşi va anunţa decizia pe 5 februarie.

De la preluarea portofoliului concurenţei în 2010, Almunia a blocat numai două tranzacţii majore: preluarea NYSE Euronext de către Deutsche Boerse şi oferta de fuziune între Aegean Airlines şi Olympic Air.

Directorul general al UPS Scott Davis a declarat că este „extrem de dezamăgit” de eşuarea tranzacţiei, în urma căreia grupul american ar fi dobândit în Europa o cotă de piaţă apropiată de cea a gigantului Deutsche Post.

UPS a propus mai multe soluţii pentru a aplana motivele de îngrijorare ale Comisiei Europene, inclusiv vânzarea unor active şi facilitarea accesului companiilor concurente la reţeaua de transporturi aeriene.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...