Potrivit unei prezentări făcute de dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor, şi de inspectorul şef al ISU „Crişana”, maiorul Sorin Caba, la dispeceratul comun al SMURD şi al Serviciului de Ambulanţă Bihor au fost încadraţi pompieri, medici şi asistenţi din aceste două servicii.
Orice apel de urgenţă înregistrat la 112 este preluat de lucrători specializaţi. În cazul urgenţelor medicale care necesită intervenţia echipajelor SMURD şi ale Ambulanţei, apelurile sunt preluate de asistenţi medicali, iar activitatea este coordonată de un medic. Aceştia alertează direct echipajele de prim-ajutor, fără a se mai transfera apelul la subdispeceratele SMURD ori Ambulanţei, ca până acum.
„În loc să fie o comunicare între sedii, avem pe toată lumea într-un singur loc, ceea ce înseamnă o utilizare mai bună a resurselor”, a explicat Raed Arafat, prezent la inaugurare.
El a adăugat că Bihorul este al 25-lea judeţ care are un astfel de dispecerat integrat.
„Principiul de bază e că întotdeauna când cineva are o suferinţă trebuie să ajungă la el nu doar cel mai rapid echipaj, ci şi cel mai potrivit. Trebuiau integrate resursele celor două părţi, SMURD şi Ambulanţă”, a afirmat dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor.
Potrivit maiorului Sorin Caba, inspectorul şef al ISU „Crişana”, în 2012 în Bihor au fost înregistrate peste 14.600 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112, din care 12.000 au fost de natură medicală.