“Este o ipoteză de lucru: PSA să preia Opel” spun sursele publicaţiei franceze. Guvernul de la Paris ar sprijini şi el această tranzacţie, chiar financiar, prin preluarea unei participaţii la Opel, această posibilitate fiind enunţată la vârful politicii franceze. Sursele francezilor spun că General Motors, contrar a ceea ce declară public, abia aşteaptă să scape de Opel, iar americanii ar fi dispuşi chiar să mai cheltuie câteva miliarde de dolari pentru a face marca germană cât mai atractivă pentru investitori.
Ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, declarase pe 6 ianuarie că PSA ar trebui să continue programul său de măsuri care să-i asigure supravieţuirea, iar presa a speculat că Moscovici ar putea fi convins de familia Peugeot, care exercită aproape 38% din drepturile de vot ale PSA, să implice statul în tranzacţia pentru achiziţia Opel.
Momentan, GM deţine 7% din PSA, în urma unei alianţe născute în februarie 2012. Americanii ar fi avut în vedere o fuziune între Opel şi divizia auto a PSA, dar proiectul a căzut în noiembrie. Fiecare companie ar fi urmat să deţină câte 40% din noua entitate, iar guvernele francez şi german câte 10%. Acum, dacă va fi vorba despre o vânzare propriu-zisă, GM va ieşi cu totul din schemă.
Pe lângă beneficii, preluarea Opel ar ridica destule probleme francezilor. Opel se confruntă cu o criză de supracapacitate, în ciuda restructurărilor repetate şi este pe punctul de a închide fabrica de la Bochum din Germania. Producătorul îşi vede cota de pe piaţa germană în cădere liberă, vânzările pe pieţele emergente sunt nesemnificative, şi, din cauza absenţei investiţiilor, se află deja într-un decalaj tehnologic faţă de competitori. Din aceste motive, Opel se bucură de o imagine mai degrabă mediocră, spun francezii, şi nu beneficiază deloc de buna reputaţie a industriei auto germane, aşa cum se întâmplă în cazul VW, BMW sau Mercedes. Iar pierderile sunt pe măsură: GM estimează un rezultat operaţional negativ de 1,1-1,4 miliarde de euro pentru activităţile sale europene.