Într-un scurt comunicat emis marţi, Ministerul cubanez al Sănătăţii a afirmat că epidemia a fost descoperită la 6 ianuarie şi este ţinută sub control. ‘Au fost confirmate până la acest moment cincizeci şi unu de cazuri’, detaliază comunicatul, fără a menţiona decese.
Însă, potrivit unui oficial al Ministerului şi unui doctor implicat direct în lupta împotriva epidemiei, lucrurile stau altfel în capitala cubaneză, fiind suspectate sute de cazuri de holeră.
Primele cazuri se pare că au apărut după un meci de baseball pe Stadionul Latino-American din cartierul Cerro al Havanei, un loc unde se adună fani din toate părţile capitalei, conform acestor surse citate de Reuters. ‘Ştim ce s-a întâmplat. Fie sandvişurile cu carne de porc, fie sucul Tan Rico a fost contaminat la un meci jucat mai devreme luna aceasta’, a afirmat oficialul.
Zeci de mii de turişti se află în vizită la Havana, însă nu există până la acest moment rapoarte privind străini bolnavi de holeră.
Clinicile şi doctorii de familie sunt în alertă şi dau instrucţiuni pentru prevenirea infectării, pasagerii transportului public trebuie să îşi sterilizeze pantofii înainte de a părăsi oraşul, iar localurile care servesc mâncare sunt inspectate în mod sistematic şi uneori închise, potrivit rezidenţilor.
Autorităţile de la Havana s-au mai confruntat cu o epidemie de holeră anul trecut în provincia Granma, prima în Cuba după mai multe decenii.
Holera se manifestă prin tulburări digestive grave şi vărsături excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului şi, în cazul în care nu primeşte imediat îngrijiri, acesta poate muri în doar câteva ore. Boala este extrem de contagioasă, răspândindu-se prin apă de băut sau alimente contaminate.