Corlăţean: La omologul olandez există o deschidere pozitivă privind Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că omologul olandez, Frans Timmermans, este un bun cunoscător al României şi are "un anumit gard de deschidere pozitivă" privind subiectul Schengen, pe care îl va discuta cu acesta în două întrevederi în perioada următoare.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 07:33
Corlăţean: La omologul olandez există o deschidere pozitivă privind Schengen

„Este adevărat că în cursul zilei de luni, ieri, am avut o discuţie cu omologul meu olandez, care este un bun cunoscător al României şi al realităţilor româneşti. Într-o fostă capacitate anterioară de ministru al Afacerilor Europene al Olandei, a fost de altfel şi unul din sprijinitorii consecvenţi ai procesului de negocieri pentru aderarea României la UE (…) E un om cu foarte multă experienţă şi care cunoaşte realităţile româneşti din proprie experienţă şi nu din relatările din presă. Spun asta pentru că este foarte important şi există un anumit grad de deschidere pozitivă pe care am înregistrat-o de la bun început”, a declarat Corlăţean, marţi seară, într-un interviu la RRA, despre Timmermans, care ocupă funcţia de ministru de Externe în noul guvern instalat la Haga toamna trecută.

Corlăţean a arătat că va avea o primă discuţie cu Timmermans despre aderarea la Schengen cu ocazia reuniunii extraordinare a şefilor diplomaţiilor din UE convocată joi, la Bruxelles, pe tema Mali, iar pentru vizita oficială stabilită pentru luna februarie există două variante.

„Aştept un răspuns din partea omologului olandez, pentru că există două variante de lucru: o vizită la Bucureşti, cu o componentă eonomică importantă – pe relaţia bilaterală – nu uitaţi că Olanda este primul investitor străin în România – sau o posibilă deplasare a mea la Haga, care ar include însă un program ceva mai complex şi contacte la alte instituţii şi la nivel parlamentar, care este oricum foarte necesar”, a spus Corlăţean.

El a mai arătat că a cerut, marţi, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să fie înfiinţate cât mai rapid grupurile de prietenie parlamentară cu Olanda şi Germania, în vederea efortului de lobby privind subiectul aderării.

Întrebat dacă la Consiliul JAI din martie se va stabili o dată certă privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, Corlăţean a arătat că demersurile de lobby şi contactele politice sunt pe „direcţia cea bună” şi speră ca obiectivul aderării să fie atins în cursul acestui an.

„Eu prefer să vorbesc de acţiunea politico-diplomatică, de demersul de lobby, de eforturile pe fond, de contactele pe care le avem şi le vom avea şi prefer să vorbesc despre rezultate, la momentul când vor veni şi nu de previziuni (…) Deci suntem în direcţia cea bună şi sper eu să ne atingem obiectivul în cursul acestui an, aşa cum ne-am propus”, a mai spus ministrul de Externe.

Corlăţean, a avut, luni, o convorbire telefonică cu omologul olandez, Frans Timmermans, despre aderarea la Schengen, cei doi stabilind să aibă în următoarele săptămâni o întrevedere oficială la Bucureşti sau la Haga, a anunţat MAE.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.

Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

În contextul Consiliului JAI din 6-7 decembrie, secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, arăta că dacă decizia privind deblocarea aderării va fi luată la Consiliul JAI din martie, pentru frontierele aeriene şi maritime intrarea în zona Schengen se va face în ultima duminică a lunii martie, iar pentru frontierele terestre speră să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului.

Te-ar mai putea interesa și
La ING Bank a început campania de Black Friday 2024, activă în perioada 5-11 noiembrie, cu oferte pentru credite cu dobânzi promoționale, card pentru copii, asigurări și cashback
La ING Bank a început campania de Black Friday 2024, activă în perioada 5-11 noiembrie, cu oferte pentru credite cu dobânzi ...
ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, aceasta include oferte......
DN AGRAR Group, cel mai mare producător de lapte de vacă din România, a început să producă îngrășăminte organice și intră pe piața certificatelor de carbon. Va investi inițial 180.000 de euro
DN AGRAR Group, cel mai mare producător de lapte de vacă din România, a început să producă îngrășăminte organice ...
DN AGRAR Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și lider în producția de lapte de vacă, a început ...
Autostrada Bucureștiului A0: UMB a început lucrările în zona protejată la podul peste lacul Cernica
Autostrada Bucureștiului A0: UMB a început lucrările în zona protejată la podul peste lacul Cernica
Grupul UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu, a început lucrările în zona protejată a celei mai dificile structuri de ...
Carrefour caută soluţii pentru a „creşte pe bursă” – Bloomberg
Carrefour caută soluţii pentru a „creşte pe bursă” – Bloomberg
Retailerul francez Carrefour este în stadiul preliminar al studierii metodelor de majorare a evaluării sale, la mai mult ...