Belgradul nu exclude posibilitatea aderării Kosovo la ONU

Serbia, care refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii Kosovo, proclamată în 2008, a sugerat pentru prima dată că ar fi dispusă să discute despre aderarea acestui teritoriu la ONU, cu scopul de a-şi accelera procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE).
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 10:54
Belgradul nu exclude posibilitatea aderării Kosovo la ONU

„Putem să ne punem de acord în orice privinţă”, a declarat în faţa jurnaliştilor premierul sârb, Iviţa Dacici, răspunzând unei întrebări privind existenţa unor eventuale discuţii pentru ca Priştina să primească un loc la ONU.

„Cerem un acord global (…), căci este o situaţie pe bază de reciprocitate”, a adăugat el.

Belgradul şi Priştina s-au angajat, în martie 2011, într-un dialog pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale, condiţie esenţială impusă de Bruxelles pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

Parlamentul sârb a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute două rezoluţii cu privire la „autonomia” comunităţii sârbe din Kosovo, ce vor constitui baza acestor negocieri, subliniind totodată refuzul Belgradului de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Ameliorarea relaţiilor cu Priştina reprezintă condiţia principală impusă de UE Serbiei, ţară candidată la aderare din luna martie, în vederea obţinerii unui termen pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Albanezii kosovari au proclamat, în 2008, independenţa acestui teritoriu, recunoscut ulterior de aproximativ 100 de ţări, printre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor membre ale UE.

Cu toate acestea, Belgradul refuză cu vehemenţă să recunoască autoritatea Priştinei, mai ales în nordul Kosovo, în majoritate locuit de sârbi.

Susţinută de Moscova şi Beijing, Serbia a împiedicat aderarea Priştinei la ONU, mulţumită unui drept de veto din partea Rusiei şi Chinei în cadrul Consiliului de Securitate.

Autorităţile kosovare au subliniat în numeroase rânduri că principalul lor obiectiv este să obţină un loc în cadrul ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat creșteri importante ale înmatriculărilor de astfel de vehicule....
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Guvernul a aprobat o hotărâre prin care proiectul de investiţii ,,Centrala electrică MASS Mintia" a fost decșarat proiect ...