Obligaţiunile României cresc după anunţul JPMorgan privind includerea într-un indice al băncii

Preţurile obligaţiunilor României au urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar leul s-a apreciat, după ce JPMorgan a anunţat, marţi, că obligaţiunile sunt eligibile pentru a fi incluse într-un indice cheie privind pieţele emergente.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 14:39
Obligaţiunile României cresc după anunţul JPMorgan privind includerea într-un indice al băncii

Includerea probabilă a obligaţiunilor guvernului României începând cu 1 martie în indicele Government Bonds Index – Emerging Markets operat de JPMorgan va determina investitorii care urmăresc acest indicator să cumpere titluri româneşti pentru a se conforma noii componenţe.

Indicele cuprinde obligaţiuni în valoare de 175 miliarde de dolari, iar ponderea României va fi de 0,54%, după încheierea primei faze.

Grupul britanic Barclays a anunţat, deja, că obligaţiunile româneşti vor fi incluse, din 31 martie, într-un indice pentru pieţe emergente al băncii.

„Intrările de capital străin pe piaţa obligaţiunilor româneşti ar putea totaliza 5 miliarde de dolari în acest an. Considerăm că este foarte posibil ca deţinerile nerezidenţilor de datorie emisă de guvernul României să crească de la 5,3% şi să depăşească maximele istorice pentru a ajunge cel puţin la 20% până la sfârşitul anului 2013”, a declarat Esther Law, analist pentru pieţe emergente la divizia din Londra a grupului Societe Generale.

Randamentul obligaţiunilor cu scadenţă în 2015, una dintre cele trei emisiuni eligibile pentru a fi incluse în componenţa indicelui JPMorgan, a coborât miercuri cu 0,28 puncte procentuale, la 5,5%.

Leul s-a apreciat cu peste 1% după anunţul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii, astfel că referinţa publicată de Banca Naţională a României a coborât miercuri la 4,3364 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni.

Investitorii străini au au cumpărat constant obligaţiuni ale României în ultimele săptămâni, în contextul stabilizării situaţiei politice a ţării şi a aşteptărilor ca Guvernul să încheie un nou acord preventiv cu FMI la expirarea celui actual în martie.

De asemena, temerile privind zona euro, partener comercial important al României, s-au mai redus, notează Wall Street Journal. Germania, Franţa şi Italia constituie împreună destinaţia a 40% din exporturile României.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...