Exxon, Petrom şi Romgaz sapă după petrol şi gaze într-un nou perimetru din Marea Neagră

Exxon şi Petrom au fost de accord să coopteze firma de stat Romgaz într-un nou proiect de explorare la mare adâncime a platoului continental al Mării Negre. Noile foraje s-ar putea face în perimetrul care a fost câştigat de România în disputa cu Ucraina.
Mihai Nicuţ - mie, 16 ian. 2013, 15:45
Exxon, Petrom şi Romgaz sapă după petrol şi gaze într-un nou perimetru din Marea Neagră

Petrom confirmă participarea companiei de stat Romgaz, alături de Petrom şi Exxon în explorarea din Marea Neagră, dar asocierea, aflată încă în discuţie, nu priveşte exploatarea blocului Neptun, acolo unde s-a făcut descoperirea de 42-48 de miliarde de metri cubi de gaze, anunţată de Petrom şi Exxon la începutul anului trecut.

„Petrom si ExxonMobil confirmă discuţiile cu autorităţile române referitoare la noi oportunităţi de explorare la mare adâncime în Marea Neagra. Acestea nu vizează perimetrul Neptun. La acest moment nu putem oferi mai multe detalii” a anunţat Petrom, solicitată să comenteze afirmaţiile de ieri seară ale premierului Victor Ponta.

Anunţul implicării companiei de stat Romgaz în explorarea platoului continental al Mării Negre a fost făcut de Ponta la Realitatea TV. „Oamenii în care eu am avut încredere, şi nu îmi pare rău, au negociat cu cei de la OMV şi de la Exxon intrarea Romgaz în asociere în ceea ce priveşte exploatările noilor zăcăminte din Marea Neagră două luni, în fiecare zi cei de la OMV şi Exxon spunând „gata, nu mai negociem”. Sigur, întotodeauna important în acest tip de negociere este să nu rupi coarda. Până la urmă am obţinut o participare corectă pentru Romgaz” a spus Ponta

Petrom nu a dat mai multe detalii despre noul perimetru, dar, în octombrie anul trecut, compania canadiană Sterling a anunţat că că a semnat un acord cu ExxonMobil şi OMV Petrom pentru vânzarea participaţiei de 65% pe care o deţine la o porţiune a perimetrului petrolifer Midia din Marea Neagră. Este deci posibil ca acesta să fie perimetrul în care se vor face noi foraje la mare adâncime pentru descoperirea de noi resurse de petrol şi gaze.

Potrivit acordului, Sterling va primi 29,25 milioane de dolari la semnarea tranzacţiei, alte 29,25 milioane de dolari în cazul descoperirii unor rezerve de hidrocarburi, precum şi 19,5 milioane de dolari în momentul începerii producţiei.

Şi partenerul Sterling, Petro Ventures Europe BV, cu o participaţie de 20% în porţiunea vândută, a decis să ia parte la tranzacţia cu Exxon şi OMV Petrom, potrivit comunicatului din toamna trecută.

Perimetrul Midia a devenit cunoscut publicului românesc după ce statiul român a soluţionat la Haga un diferend teritorial cu Ucraina referitor la delimitarea platoului continental al Mării Negre. România a avut câştig de cauză, în porţiunea disputată fiind şi acest perimetru.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL, arătând, însă, că "decizia va fi......
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...