Creşterea exporturilor a compensat deteriorarea activităţii pe plan local a producătorilor farma

Producători români de medicamente s-au axat în ultimii ani pe exporturi, care au avut un avans de 40% în 2012 şi sunt estimate să crească cu 25% în acest an, pentru a compensa deteriorarea activităţii pe plan local, afectată de termenele lungi de plată şi de taxa clawback.
Economica.net - joi, 17 ian. 2013, 10:29
Creşterea exporturilor a compensat deteriorarea activităţii pe plan local a producătorilor farma

„Cred că vorbim, după calculele mele, de exporturi de 150 milioane de euro anul trecut, cu 35-40% peste 2011 şi sunt mai multe motive pentru această creştere. În primul rând, condiţiile ostile din România. Practic, marea majoritate a producătorilor care au facilităţi industriale în România, care aduc PIB, care au contribuţie la sănătate, exporturi, şi-au deteriorat activităţile pentru piaţa românească. Din fericire, există exporturile legitime, şi acestea compensează. A trebuit să găsim alte pieţe de desfacere”, a declarat într-un interviu pentru MEDIAFAX Dragoş Damian, directorul general al producătorului Terapia Ranbaxy şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Al doilea motiv este apariţia de oportunităţi pe pieţele emergente noi, precum Africa, ţările din Asia Centrală şi Brazilia.

În ceea ce priveşte activitatea pe piaţa locală, majoritatea producătorilor locali de medicamente şi-au bugetat o creştere a afacerilor de 10% în 2013.

„Creşterea pe domestic înseamnă apariţia de produse noi, dar şi de un sentiment mai pozitiv apropo de schimbarea de guvern şi de faptul că plăţile vor intra în normal din trimestrul al doilea când trebuie aplicată noua directivă europeană, care prevede ca plăţile să fie efectuate la 60 de zile”, a mai spus Damian.

Statul are nevoie de 5-6 miliarde de lei pentru a ajunge cu plăţile la un nivel acceptabil.

Şeful Terapia a precizat că statul nu mai poate cumpăra medicamente pe datorie şi să le plătească producătorilor după un an şi din cauză că pacienţii riscă să nu mai aibă acces la medicamente. El a explicat că în ultimii ani, ponderea medicamentelor fabricate în România a scăzut semnificativ, iar fenomenul este alarmant, arătând deteriorarea economiei româneşti.

„Această competiţie neloială cu termenele de plată a făcut ca producătorii români să nu le poată susţine şi ponderea lor sa scadă. În 2008, fabricat în România reprezenta 50% din volumul de medicamente, iar în 2012 a scăzut sub 40%”, a arătat Damian.

În ultimii cinci ani piaţa a crescut ca valoare, dar nu a mai crescut în volum, ceea ce, potrivit şefului Terapia, arată utilizarea medicamentelor scumpe în detrimentul celor mai ieftine şi cu aceleaşi efecte terapeutice.

„Cea mai bună soluţie de a economisi, poate şi până la două miliarde lei, este înlocuirea medicamentelor scumpe cu cele generice. E singura soluţie, iar statul poate să economisească până la 20% din costurile cu medicamentele”, a precizat şeful Terapia.

Potrivit datelor preşedintelui APMGR, aproximativ 1.500 de tipuri de medicamente, din cele ieftine, nu se mai comercializează, din cauza imposibilităţii producătorilor de a susţine şi termenele de plată, şi cel mai mic preţ european, şi clawbackul actual.

„Nu numai că dispar, dar odată ce ele dispar ministerul nu şterge preţul acestor medicamente din catalog, care reprezintă referinţa pentru decontare. De aceea se plâng asociaţiile de pacienţi că nu se mai găsesc medicamente şi trebuie să plătim din buzunar, pentru că dispărând medicamentul care e referinţa, automat pacientului i se dă produsul un pic mai scump şi el trebuie sa plătească diferenţa”, a mai spus Damian.

Printre companiile care deţin fabrici de medicamente pe plan local se numără Terapia-Ranbaxy, Antibiotice, Zentiva, Labormed, Biofarm, Gedeon-Richter, Sandoz şi Europharm.

Te-ar mai putea interesa și
Avertisment ANAT pentru clienții români: Fiți atenți de unde vă cumpărați vacanțele!
Avertisment ANAT pentru clienții români: Fiți atenți de unde vă cumpărați vacanțele!
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) atrage atenţia călătorilor asupra riscurilor asociate cu achiziţionarea de pachete turistice de la entităţi neautorizate, potrivit Agerpres....
Măsurile prevăzute în ”ordonanţa trenuleţ” vor avea un impact de peste 133 miliarde lei, în 2025
Măsurile prevăzute în ”ordonanţa trenuleţ” vor avea un impact de peste 133 miliarde lei, în 2025
Impactul financiar al măsurilor prevăzute în "ordonanţa trenuleţ" va fi de 133,37 miliarde lei, în 2025, conform Notei ...
Alocațiile pentru copii nu mai cresc de la 1 ianuarie
Alocațiile pentru copii nu mai cresc de la 1 ianuarie
Majorarea alocației de stat pentru copii, care ar fi trebuit să aibă loc de la începutul anului viitor, nu va mai fi ...
Un nou accident aviatic: un avion a luat foc la aterizare, în Canada
Un nou accident aviatic: un avion a luat foc la aterizare, în Canada
Aeroportul  din Halifax, Canada, a fost închis temporar sâmbătă seară, după ce un avion a avut o problemă la aterizare, ...