‘Din punct de vedere financiar, România nu are nevoie de un nou acord, deoarece are capacitatea să se finanţeze de pe pieţele financiare, are capacitatea, cred eu puternică, în urma eforturilor făcute de către poporul român, pentru stabilizarea economiei, de a-şi continua consolidarea macroeconomică. Dar, în acelaşi timp, o viitoare cooperare cu Comisia Europeană, cu Fondul Monetar, cred ca este importantă pentru semnalul de continuare a reformelor, deoarece, cu certitudine, dacă această viitoare cooperare va avea loc, ea va fi ţintită, se va accentua foarte mult pe reformele structurale de care vorbeam. Deci, România a depăşit faza de neîncredere. România deja este într-o clasă de încredere puternică din partea investitorilor de portofoliu. Avem nevoie acum să atragem mai multe investiţii puternice şi bani pentru proiecte’, a explicat Tănăsescu.
În ceea ce priveşte o eventuală prelungire a actualului acord, oficialul BEI consideră că este mai multe decât necesară.
‘Eu cred că această prelungire este mai mult decât necesară, fiindcă, aşa cum spuneam înainte, pentru a dovedi această capacitate de a-ţi implementa măsuri pe care le vrei probabil este necesar un timp corect ca să le pui în aplicare. Sigur, o extindere a acordului cu câteva luni nu este un capăt de ţară. Important este ca această extindere, care probabil va fi solicitată, să aibă un punct final, şi anume măsurile pe care autorităţile se vor angaja să le pună în practică să fie duse la cap’, a precizat Mihai Tănăsescu.