Economia Chinei a crescut anul trecut cu 7,8% – cea mai slabă performanţă după 1999

Economia Chinei a înregistrat anul trecut un avans de 7,8%, acesta fiind cel mai slab ritm de creştere după 1999, din cauza efectelor crizei financiare şi a scăderii cererii pentru exporturile chineze, mai ales în SUA şi Europa, a anunţat vineri Biroul naţional de statistică (NBS), transmit AP, Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 18 ian. 2013, 07:25
Economia Chinei a crescut anul trecut cu 7,8% - cea mai slabă performanţă după 1999

Este al doilea an consecutiv de încetinire a creşterii Produsului Intern Brut al Chinei, după un avans de 9,3% în 2011 şi 10,4% în 2010.

În ultimul trimestru din 2012, economia a urcat cu 7,9%, datorită redresării exporturilor, a producţiei industriale şi a vânzărilor cu amănuntul care au crescut peste aşteptări. Exporturile chineze au înregistrat în ultimul trimestru din 2012 un avans de 14,1%, semnalând redresarea cererii pentru produsele fabricate în statul asiatic.

Reacţia pieţelor după publicarea datelor privind evoluţia economiei chineze a fost în general pozitivă, acţiunile burselor din Asia înregistrând creşteri vineri, iar preţul barilului de ţiţei a urcat.

Noii lideri de la Beijing trebuie să stabilizeze economia anul acesta, să păstreze un nivel scăzut al şomajului şi să evite creşterea preţurilor locuinţelor şi a ratei inflaţiei, care ar putea afecta măsurile de stimulare a economiei.

Produsul Intern Brut al Chinei a ajuns în 2012 la 51.900 miliarde de yuani (8.280 miliarde de dolari), consolidând poziţia de a doua economie a lumii, după SUA.

Economiştii se aşteptau ca economia chineză să crească 8%, după ce au estimat un avans de 7,7% în 2012 şi de 7,8% în trimestrul patru din 2012.

Performanţa economică generală a Chinei se stabilizează. În următoarea fază va trebui să ne concentrăm pe schimbarea modelului de creştere economică şi pe îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei avansului economiei’, se arată în declaraţia NBS.

China trebuie să-şi reechilibreze economia, mult prea dependentă de investiţii, pentru a da un rol mai mare consumului gospodăriilor, în timp ce exportatorii chinezi suferă de pe urma crizei din Europa. Pentru a susţine activitatea economică, Banca Centrală a Chinei a redus de două ori dobânda de bază şi a scăzut rezervele minime obligatorii în trei rânduri, pentru a le permite băncilor să acorde mai multe credite.

Te-ar mai putea interesa și
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) își adaugă în portofoliul de produse fără fum, destinate exclusiv......
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva ...