ICE Felix, gloria informaticii româneşti, a cerut intrarea în insolvenţă

ICE Felix, marele producător român de calculatoare electronice dinainte de 1989, a depus cererea de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti. Compania nu mai are surse de venit şi a contestat în instanţă legalitatea înstrăinării unor active în 2008, potrivit directorului general al companiei. Pe calculatoarele Felix se lucrau toate statisticile şi se rulau toate programele informatice din România înainte de 1989. ICE Felix a produs şi minicalculatoarele HC, un tip de precursor al PC-urilor de azi.
Adrian N. Ionescu - mar, 22 ian. 2013, 22:08
ICE Felix, gloria informaticii româneşti, a cerut intrarea în insolvenţă

„Legea mă obligă, ca administrator, să cer intrarea în insolvenţă dacă societatea nu mai are resurse pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv salariile şi utilităţile. Nu le-am mai plătit de un an şi 3 luni. Noi contăm pe recuperarea în instanţă a unei creanţe de 500.000 de euro de la unul dintre acţionari“, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Gheorghe Ivan, preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general al ICE Felix Bucureşti  (simbol bursier ICEF).

Cererea de intrare în insolvenţă ar fi consecinţa refuzului acţionarului Farmexim SA de a respecta o decizie din 21 noiembrie a acţionarilor ICE Felix ( ICEF), prin care litigiul ar fi putut fi stins amiabil, potrivit lui Gheorghe Ivan.

Istoria litigiului începe în 2008, când firma a vândut, prin licitaţie deschisă, mai multe terenuri şi construcţiile aferente, din zona Pipera. Cu cele 22,4 milioane de lei încasate şi-a achitat datoriile.

Farmexim SA a achiziţionat hala de circuite integrate, dar suprafaţa de teren aferentă ar fi fost mai mare decât cea aprobată de AGA.

ICE Felix ( ICEF)  reclamă prejudiciul de 500.000 euro şi retrocedarea halei de integrate, bazându-se pe inadvertenţa menţionată şi pe faptul că Farmexim nu şi-a respectat obligaţia contractuală de a repoziţiona un punct de transformare de tensiune, potrivit directorului Gheorghe Ivan.

„În cererea de intrare în insolvenţă am specificat clar că societatea ar deveni viabilă, dacă ar recupera prejudiciul menţionat şi hala de integrate“, a mai spus directorul ICE Felix.

Adminsitratorul Ivan Gheorghe a acuzat, încă din septembrie 2011, „prejudiciile aduse de foştii administratorii numiţi de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), precum şi de administrarea specială a acestuia“, potrivit unui raport în septembrie 2011, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acelaşi director al ICE Felix mai acuza şi actele juridice încheiate cu acţionarul Farmexim SA şi de firma Green Net. A fost ultimul raport trimis la Bursă. Ultima ştire este o sancţiune dată companiei de CNVM  (autoritatea pieţei) tocmai pentru neîndeplinirea obligaţiilor de raportare.

În 2010, datoriile totale ajungeau la 700.000 de lei, dar de atunci nu mai sunt disponibile date, deşi  ICE Felix Fabrica de Calculatoare Bucureşti ( ICEF) este tranzacţionabilă pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Atunci, compania mai înregistra încă profit (puţin peste 600.000 de lei) din afaceri de 1,6 milioane de lei.

ICE Felix mai valorează acum puţin peste 1,5 milioane de lei la BVB. AVAS deţine peste 45.,6% din acţiuni, iar o firmă, Felix IT peste 23,5%. Farmexim are peste 11% din acţiunile ICEF.

Compania a suferit o privatizare controversată şi eşuată în 2004 – 2005.

Istorie

Acum 23 de ani, totul se calcula în România pe calculatoarele Felix, de la salarii, la cercetări academice, până la planurile cincinale. După 1989, compania a încercat colaborări fără viitor cu IBM, LOGITECH, Hewlett Packard şi altele.

ICE Felix Fabrica de Calculatoare Bucureşti  (ICEF) a fost înfiinţată în 1970 şi a început să producă sisteme de calcul pe baza licenţelor achiziţionate de la compania franceză CII (Franţa).

ICE Felix a livrat apoi calculatoarele şi sistemele informatice centrelor judeţene de calcul şi  marilor întreprinderi şi instituţii româneşti.

De asemeni, ICE Felix a produs mai multe familii de mini şi microcalculatoare şi, începând cu mijlocul anilor 1980, a trecut la realizarea de calculatoare personale HC (Home Computers).

Te-ar mai putea interesa și
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în scădere cu 13,32% comparativ cu perioada similară din 2023, conform datelor......
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în ...
Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti
Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti
Pompierii ISUBIF intervin, duminică, pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire a Liceului Timpuri Noi (în prezent ...
Grupul Volkswagen, acuzat că nu a protejat datele personale a 800.000 de utilizatori de mașini
Grupul Volkswagen, acuzat că nu a protejat datele personale a 800.000 de utilizatori de mașini
Informații primite, verificate și, ulterior, dezvăluite de publicația germană Der Spiegel arată că date personale ...