CE a clasat infringementul pe atribuirile de contracte la Primăria Sectorului 3

Comisia Europeană a decis, joi, clasarea a şase acţiuni de infringement deschise împotriva României, printre acestea aflându-se şi cea referitoare la neregulile în atribuirea contractelor la Primăria Sectorului 3 în mandatul fostului primar PDL Liviu Negoiţă.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 07:56
CE a clasat infringementul pe atribuirile de contracte la Primăria Sectorului 3

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, procedura de infringement viza încălcarea unor prevederilor din Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de lucrări, de bunuri şi de servicii, în cazul unei proceduri de atribuire organizată de Primăria Sectorului 3 în ceea ce priveşte un acord-cadru de lucrări publice.

Procedura a fost clasată în urma măsurilor adoptate de autorităţile române, printre care „încetarea efectelor acordului – cadru şi rezilierea contractelor subsecvente aflate în derulare”, precizează comunicatul MAE.

„Clasarea acestor dosare reprezintă încununarea eforturilor autorităţilor române de a-şi îndeplini obligaţiile care rezultă din calitatea de stat membru UE. Acest rezultat nu ar fi putut fi obţinut fără o cooperare eficientă la nivel instituţional intern”, a declarat agentul guvernamental al României pentru Curtea de Justiţie UE, Răzvan Horaţiu Radu.

Comunicatul MAE mai precizează că, în prezent, sunt în curs 39 de proceduri de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României, toate fiind în fază precontencioasă. Dintre acestea, 30 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 9 necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.

Din cele şase acţiuni de infringement clasate, patru aveau ca obiect, potrivit MAE, necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere unor directivelor.

Din aceste patru, una se referă la Directiva 2009/30/CE de modificare a Directivei 98/70/CE în ceea ce priveşte specificaţiile pentru benzine şi motorine, de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de modificare a Directivei 1999/32/CE în ceea ce priveşte specificaţiile pentru carburanţii folosiţi de navele de navigaţie interioară şi de abrogare a Directivei 93/12/CEE. Pentru rezolvarea problemei a fost asoptată Hotărârea Guvernului 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

O altă acţiune viza Directiva 2011/63/UE de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a Directivei 98/70/CE privind calitatea benzinei şi a motorinei, fiind adoptată Hotărârea Guvernului 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

A treia acţiune era legată de Directiva 2009/126/CE privind etapa a II-a de recuperare a vaporilor de benzină în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină. În legătură cu acest subiect a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 958/2012 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului 568/2001 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încărcarea, descărcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzină.

A patra acţiune viza Directiva 2011/15/UE de modificare a Directivei 2002/59/CE de instituire a unui sistem comunitar de monitorizare şi informare privind traficul navelor maritime. În acest sens a fost adoptată Hotărârea Guvernului 750-2012 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1016/2010 pentru stabilirea Sistemului de informare şi monitorizare a traficului navelor maritime care intră/ies în/din apele naţionale navigabile ale României.

Alături de cele patru acţiuni au mai fost clasate două, care vizau aplicarea incorectă a dreptului UE, una fiind cea legată de Primăria Sectorului 3.

Cealaltă acţiune a avut ca obiect încălcarea unor prevederilor din Directiva 1999/74/CE de stabilire a standardelor minime pentru protecţia găinilor ouătoare în coteţe neîmbunătăţite, cu privire la menţinerea în România, după data de 1 ianuarie 2012, a unor coteţe neîmbunătăţite pentru creşterea găinilor.

Instituţia competentă în acest caz a fost ANSVSA, iar măsurile adoptate au avut ca scop modernizarea exploataţiilor de găini prin înlocuirea coteţelor neîmbunătăţite cu unele îmbunătăţite, conforme cu prevederile directivei, precum şi închiderea coteţelor care nu respectă cerinţele directivei.

Curtea de Justiţie UE nu a pronunţat împotriva României nicio hotărâre de condamnare. De asemenea, pe rolul CJUE nu se află nicio acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşată împotriva României, mai arată sursa citată.

Preşedintele ANRMAP, Lucian Dan Vlădescu, anunţa pe 17 iulie 2012 că România riscă sancţiuni de zeci de milioane de euro în urma procedura de infringement deschisă de CE pentru nereguli la contractatele atribuite de Primăria Sectorului 3 în mandatul lui Liviu Negoiţă.

„Primăria Sectorului 3 a atribuit circa 40 de contracte care au avut probleme de transparenţă. Acestea trebuiau publicate atât în SEAP cât şi în Jurnalul Oficial al UE, JOUE, însă în cel din urmă nu au fost publicate, iar cineva, nu ştiu cine, a sesizat CE în acest sens, iar CE a trimis o solicitare de lămurire către Ministerul Afacerilor Europene, la 22 martie. Statul român trebuia să să răspundă până la 31 mai”, declara atunci Vlădescu.

Potrivit acestuia, Primăria Sectorului 3 a publicat iniţial anunţuri de participare la licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), la preţuri care nu necesitau şi înscrierea în JOUE, după care a mărit preţul şi nu a publicat anunţul şi în JOUE, aşa cum era obligată.

De asemenea, premierul Victor Ponta declara în aceeaşi perioadă că, că Liviu Negoiţă a organizat peste 40 de licitaţii ilegale pentru contracte finanţate din fonduri europene, pe care fostul şef al ANRMAP Cristina Trăilă, de la PDL, le-a ascuns.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...