Cei 500 de milioane de consumatori din UE, precum şi organizaţiile şi autorităţile publice implicate, sunt invitaţi să se pronunţe printr-un chestionar publicat pe Internet, pentru moment doar în engleză, la adresa
http :// ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=SCHOOLCHILDREN2013&lang=en.
Consultarea publică este deschisă până la 22 aprilie 2013.
Programele „Lapte în şcoli” şi „Fructe la şcoală”, cofinanţate de numeroase state membre, vizează încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase la copii, mărind în acelaşi timp piaţa acestor produse. În loc de a fi distruse pentru a susţine preţurile, laptele este vândut la preţ redus iar fructele sunt distribuite gratuit în şcoli.
„Această consultare vizează evaluarea impactului celor două programe şi evaluarea modului în care acestea pot evolua, în ceea ce priveşte aria produselor oferite copiilor sau de susţinere a măsurilor educative”, a declarat Comisia într-un comunicat.
„Rezultatele acestor programe sunt pozitive, atât pe planul sănătăţii cât şi în ceea ce priveşte educaţia copiilor privind consumul sezonier. Explorăm astfel piste pentru a mări şi îmbunătăţi aceste programe”, a adăugat comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
UE consacră un buget anual de 180 de milioane de euro pentru aceste două programe care ajuns la peste 25 de milioane de copii în timpul anului şcolar 2010-2011. Aproximativ 43.000 de tone de fructe şi legume şi 300.000 de tone de lapte au fost distribuite în acel an.
Douăzeci şi patru de state cu excepţia Finlandei, Suediei şi a Marii Britanii participă la operaţiunea de distribuţie a fructelor lansată în 2009 şi toate în afară de Grecia iau parte la programul privind distribuţia laptelui care este operaţional din 1977.