El a subliniat însă că România a îndeplinit cea mai importantă ţintă, cea privind deficitul bugetar calculat după metodologia europeană, estimările arătând că în 2012 deficitul ESA a fost sub 3% din PIB.
Datele privind deficitul ESA vin cu oarecare întârziere, iar programul cu FMI se bazează pe deficitul cash, care ia în calcul numai intrările şi ieşirile, nu şi angajamentele de plată.
Potrivit lui de Vrijer, ţinta de deficit pe cash a fost ratată din cauza rambursărilor de fonduri europene în 2012. Această problemă a fost rezolvată la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat în decembrie, ci vor intra în februarie-martie 2013.
,,Privim ratarea ţintei de deficit bugetar cash nu ca o ratare efectivă din cauza unei politici fiscale greşite, ci din cauza unor întârzieri în intrarea unor sume’, a explicat oficialul FMI.
Acesta a menţionat că au fost câteva eşecuri în atingerea unor ţinte la sfârşitul anului trecut şi întârzieri în reformele structurale.
‘Au fost câteva eşecuri în atingerea unor ţinte la sfârşitul lui 2012 şi au fost întârzieri în reformele structurale. Guvernul a cerut o amânare de trei luni pentru a putea implementa toate măsurile agreate la ultima misiune. Am fost de acord să cerem board-ului să accepte această prelungire’, a spus de Vrijer.