S-a votat: noul Cod de procedură civilă, în linie dreapta pentru a intra în vigoare vineri

Parlamentarii din Camera Deputaţilor au votat astăzi reexaminarea legii care pune în linie dreaptă intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă de la 1 februarie. O veste bună mai ales pentru clienţii băncilor.
Mihai Banita - mar, 29 ian. 2013, 12:17
S-a votat: noul Cod de procedură civilă, în linie dreapta pentru a intra în vigoare vineri

Camera deputaţilor a adoptat astăzi „cererea de reexaminare a a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă”.

Ieri, Senatul a votat reexaminarea legii şi votul iminent din Camera deputaţilor este ultimul demers parlamentar pentru ca noul Cod de procedură civilă să fie aplicabil de la 1 februarie (vineri), conform calendarului.

Cum s-a ajuns la reexaminare

Reexaminarea legii se face la cererea Preşedintelui României. Cele două camere ale Parlamenului au votat greşit legea, în sensul că nu au urmat ordinea constituţională de aprobare a unui astfel de act normativ. Practic, camera decizională trebuia să fie Senatul şi nu Camera deputaţilor, aşa cum s-a întâmplat anul trecut când deputaţii au făcut schimbări la proiectul de lege.

După ce proiectul de act normativ a fost votat în Parlament, legea va fi retrimisă la promulgare şi va putea fi publicată în Monitorul Oficial.

Aceste lucruri trebuie să se întâmple până joi, astfel încât vineri să intre în vigoare, conform promisiunilor Guvernului, care a mai amânat de două ori intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, mai propusese o nouă amânare de cinci luni pentru a pune lucrurile la punct, însă a revenit asupra declaraţiilor şi a spus că, totuşi, 1 februarie ar putea fi data de aplicare.

Problema arzătoare: modificarea legii 193/2000

Legea pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă aduce modificări mai multor legi, inclusiv a legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Noile prevederi aduc posibilitatea eliminării clauzelor abuzive din contractele preformulate printr-o acţiune în instanţă iniţiată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor sau de către o asociaţie de protecţia consumatorilor. Asta înseamnă că un proces poate duce la eliminarea unor clauze din toate contractele, fără ca persoanele fizice parte din acele contracte să iniţieze acţiuni pe cont propriu, aşa cum este necesar în prezent.

Legea este aplicabilă tuturor profesioniştilor (companii, persoane fizice autorizate etc.) însă domeniul care va fi, probabil, cel mai afectat este cel bancar. Valul de procese din ultimii ani, individuale sau de grup, prin ANPC sau pe cont propriu, a şifonat imaginea băncilor şi a relevat practica unor bănci care au introdus în trecut, în anii de boom ai creditării, multe clauze care umflau preţul contractelor (comisioane) sau introduceau costuri netransparente (dobânzi calculate fără repere verificabile, dobânzi fixe care variază).

Pentru că băncile aproape că au oprit creditarea după 2008, mare parte din portofoliul acestora este bazat pe contracte ce conţin astfel de clauze şi impactul unor procese care să le lase fără banii încasaţi astfel le-ar putea afecta serios bilanţurile. Aşa că au făcut demersuri pentru ca aceste modificări să nu se aplice, demersuri la care Banca Naţională, Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au plecat urechea.

Cei de la FMI au declarat că, dacă va intra în vigoare, noul Cod de procedură s-ar putea să nu se aplice, cel puţin în zona în care ar afecta băncile şi că sunt necesare studii de impact pentru a nu speria creditorii. Guvernul şi-a asumat această poziţie în draftul scrisorii de intenţie.

După cum stau lucrurile în acest moment, singura soluţie legislativă pentru a împiedica aplicarea legii 193/2000 în forma modificată şi republicată deja în Monitorul Oficial este emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă. Mâine, Guvernul are şedinţă.

Legea 193/2000 – aplicarea unei directive europene

România a preluat parţial directiva 93/13/CEE în legislaţia naţională încă de diniainte de aderarea la Uniunea Europeană. Au rămas articole nepreluate, care sunt propuse acum pentru includere în legea 193/2000. Redăm textul mai jos:

Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 12. – (1) În cazul în care constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, organele de control prevăzute la art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului,solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.

(2) La cererea de chemare în judecată va fi anexat procesul-verbal întocmit potrivit art.11.

(3) Asociaţiile pentru protecţia consumatorului care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 30 şi art. 32 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, la instanţa prevăzută la alin. (1), pentru ca aceasta să dispună încetarea folosirii acestora, precum şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispoziţiile art. 13 alin. (1) şi (4) sunt aplicabile.

(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului căruia i se opune un contract de adeziune ce conţine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de acţiune ori pe cale de excepţie, în condiţiile legii.”

2. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 13. – (1) Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), instanţa va aplica şi amenda contravenţională prevăzută la art. 16.
(3) Dacă instanţa constată că nu sunt clauze abuzive în contract, va anula procesul-verbal întocmit.
(4) Hotărârea este supusă numai apelului.”

3. În tot cuprinsul legii, termenul „comerciant” se înlocuieşte cu termenul „profesionist”.”

Şi textul directivei europene transpuse în legislaţia internă:

„(1) Statele membre se asigură că, în interesul consumatorilor și al concurenților, există mijloace adecvate și eficace pentru a preveni utilizarea în continuare a clauzelor abuzive în contractele încheiate cu consumatorii de către vânzători sau furnizori.

(2) Mijloacele menționate la alineatul (1) cuprind dispozițiile în conformitate cu care persoanele sau organizațiile care au, în temeiul legislației interne, un interes legitim în protecția consumatorilor pot introduce o acțiune în justiție sau în fața organismelor administrative competente, în conformitate cu legislația internă în cauză, pentru a obține o decizie care să stabilească dacă clauzele contractuale elaborate pentru a fi utilizate în general sunt abuzive, astfel încât să poată aplica mijloace adecvate și eficiente pentru a preveni utilizarea acestor clauze în continuare.

(3) Cu respectarea legislației interne, acțiunile menționate la alineatul (2) pot fi îndreptate, separat sau în ansamblu, împotriva unui număr de vânzători sau furnizori din același sector economic sau împotriva asociațiilor acestora care utilizează sau recomandă utilizarea acelorași clauze contractuale generale sau a unor clauze similare”.

Te-ar mai putea interesa și
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, a anunţat duminică OMV Petrom....
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti a scăzut la 290,2 milioane de lei
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti a scăzut la 290,2 milioane ...
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti a scăzut la 290,2 milioane ...
O chitară a lui Noel Gallagher de la Oasis s-a vândut cu peste 271.000 de euro la licitaţie
O chitară a lui Noel Gallagher de la Oasis s-a vândut cu peste 271.000 de euro la licitaţie
O chitară a muzicianului britanic Noel Gallagher, pe care acesta a descris-o în 1997 drept "cea mai bună din lume", a ...
Cosmin Tudor, PAID: Anul acesta, gradul de acoperire în asigurare a locuinţelor din România a atins pragul de 24 %
Cosmin Tudor, PAID: Anul acesta, gradul de acoperire în asigurare a locuinţelor din România a atins pragul de 24 %
Numărul de locuinţe asigurate prin poliţă de asigurare obligatorie (PAD) a ajuns, în octombrie, la 2,33 milioane şi ...