Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică azi forma refăcută a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 (pe care-l publicase iniţial pe 13 noiembrie 2012).
În varianta refăcută a proiectului de act normativ e reglementat şi sistemul coplăţii.
Astfel că, pentru serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este 5 lei, iar cel maxim este 10 lei. Fiecare spital va decide valoarea coplăţii pe care o va percepe din martie.
„Valoarea coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul consiliului de administraţie al unităţii sanitare cu paturi”, se arată în proiectul de HG consultat de Economica.net.
„Coplata se va aplica la externarea unui pacient dintr-un spital, după un episod de internare continuă”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.
Coplata se încasează din martie pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile, compartimentele cu paturi din spitalele publice aflate în relaţii contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate.
Nu va fi percepută coplată pentru internările în secţiile de îngrijiri paliative (adică secţiile care oferă servicii pentru care intenţia clinică principală vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului cu o boală activă, progresivă, fără perspective de vindecare, cancer cu metastaze, de exemplu), nici pentru bolnavii care au nevoie de internare de lungă durată, de ordinul anilor de zile, cum nu va fi percepută coplată nici pentru internările obligatorii în cazul bolnavilor psihic pe durata urmăririi penale sau judecării lor.