„Prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital, Complexul Energetic Hunedoara vinde un pachet de acţiuni nou-emise în următoarele etape: majorarea capitalului (…) cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 105% comparativ cu capitalul social existent (şi – n.r.) iniţierea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, a întregului pachet de acţiuni nou emise”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Producătorul de energie are un capital social de 203,39 milioane de lei, cotrolat integral de stat, prin Ministerul Economiei.
Compania a fost creată anul trecut prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.
Complexul are o putere instalată de 1.435 MW şi asigură aproximativ 5% din producţia de energie a ţării.
Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) să vândă, în mai-iunie, pachetul majoritar de acţiuni al CEn Hunedoara.
Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX precizează că decizia de privatizare a CEn Hunedoara va fi adoptată până la finele lunii februarie, iar în martie va fi angajat un consultant care să asigure vânzarea companiei imediat după preluarea activelor viabile de la Compania Naţională a Huilei.
Dacă nu va exista însă niciun investitor interesat, CEn Hunedoara va intra în insolvenţă, relevă scrisoarea FMI.