Interviu cu Rovana Plumb: Despre noua taxă auto, programul Rabla şi Casa Verde

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre viitorul unor programe deja consacrate ('Casa Verde' şi 'Rabla'), despre noutatea privind Timbrul de mediu, despre alocarea bugetară din acest an pentru ministerul pe care îl conduce, dar şi despre rolul extrem de important pe care îl are eco-educaţia în promovarea unui mod de viaţă cât mai sănătos.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 09:25
Interviu cu Rovana Plumb:  Despre noua taxă auto, programul Rabla şi Casa Verde

AGERPRES: Începeţi anul 2013 cu o serie de planuri şi responsabilităţi. Care sunt, în viziunea dumneavoastră cele mai importante puncte de pe agenda de lucru?

Rovana Plumb: Cea mai mare prioritate a mea la Ministerul Mediului este aceea de a pune banii europeni la lucru. De aceea, programele noastre nu se bazează, în primul rând pe banii primiţi prin bugetul de stat, ci mai ales pe fondurile atrase prin POS Mediu, care trebuie să ajungă la comunităţi, în proiectele atât de necesare acestora. Dintre ele, mă gândesc în primul rând la cele 44 de contracte ce vizează lucrări de construcţie a infrastructurii de apă şi canal, în toate judeţele ţării. În paralel, se derulează şi 22 de contracte vizând infrastructura de colectare şi gestionare a deşeurilor, o altă prioritate absolută a ministerului.

AGERPRES: Un alt deziderat în acest an este reprezentat de noua formă a atât de controversatei taxe auto. Concret, cum se va schimba modalitatea de calcul a taxei?

Rovana Plumb: Timbrul de mediu repară formulele greşite ale taxelor auto din ultimii ani, este prima formulă ce vizează în mod real poluarea şi se adaptează la realitatea din România. Prin noul timbru de mediu, se impune mult mai clar principiul ‘poluatorul plăteşte’. Se taxează mai ales emisiile generate de maşină. Până acum, în formula de calcul domina capacitatea cilindrică, dar aceasta este oricum taxată deja prin impozitul local. Noul timbru de mediu va fi o taxă de mediu mult mai autentică, pentru că se calculează, în principal, în funcţie de emisia de CO2 (luate în calcul în întregime pentru timbru, faţă de 30% în legea în vigoare), înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare. Pe scurt, noul timbru menţine cote similare celor din prezent pentru maşinile cu tehnologie Euro 5 (în multe cazuri cotele scad, iar în unele cazuri cresc), şi măreşte cotele pentru maşinile cu tehnologii Euro 4 şi Euro 3. Pentru maşinile cu tehnologii mai slabe (Euro 2, Euro 1 şi non-Euro), pentru că vorbim de maşini mai vechi, cu durată mult mai mică de funcţionare, timbrul de mediu va scădea. Aici este o diferenţă importantă faţă de taxa actuală, care nu includea scăderi importante la acest capitol şi se ajungea ca, pentru maşini foarte vechi, să fie virtual imposibilă vânzarea din cauza valorilor foarte mari ale taxei. Aş vrea să mai spun încă o dată: România nu va fi invadată de maşini second hand foarte vechi (non-Euro), din simplul motiv că acestea reprezintă un procent foarte mic în totalul importurilor de autoturisme second hand din România! Adevăratul pericol de poluare este reprezentat de maşinile Euro 3 şi Euro 4, care vor fi în circulaţie mai mult timp, şi care vor fi taxate mai mult. Pentru maşinile cu tehnologie Euro 6, precum şi pentru maşinile hibride şi electrice, Timbrul este zero! Deci, statul român oferă acest stimulent celor care doresc achiziţionarea de astfel de maşini. Ne-am inspirat din modele funcţionale în spaţiul comunitar, dar am luat în calcul condiţiile specifice României – puterea de cumpărare şi nivelul de trai, în primul rând. Timbrul de mediu este în linie cu reglementările europene, adaptat realităţii româneşti şi ţine cont de toate faţetele acesteia.

AGERPRES: În plan extern, la nivelul Comisiei Europene, care mai sunt infringement-urile pe care România trebuie să le rezolve în acest an? Ne mai putem aştepta la mustrări din partea forului european pe alte teme legate de mediu, în 2013?

Rovana Plumb: De la preluarea mandatului, din mai 2012 şi până în prezent, am reuşit rezolvarea a 14 din cele 15 infringementuri preluate de la guvernarea PDL. În această perioadă, am construit o relaţie foarte bună cu Comisia Europeană şi comisarii de resort sau cei cu care colaborăm frecvent, astfel încât comunicăm foarte bine. Chiar dacă pot apărea anumite întârzieri birocratice ori neclarităţi, ele sunt soluţionate foarte simplu, datorită acestui dialog foarte bun. Proba relaţiei noastre excelente cu Comisia au fost progresele foarte mari în absorbţia de fonduri pe POS Mediu.

AGERPRES: Vorbeaţi la un moment dat despre necesitatea unei schimbări în ceea ce priveşte modul de derulare al Programului ‘Rabla’. La ce noutăţi v-aţi gândit şi când preconizaţi reînceperea unei noi etape?
Rovana Plumb: Ne dorim ca Programul ‘Rabla’ să continue şi în anul 2013. În ceea ce priveşte desfăşurarea programului, vrem să-l eficientizăm şi să identificăm soluţii mult mai bune pentru proprietarii de maşini vechi. Desigur, forma finală a programului va fi stabilită doar după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, pentru anul 2013, al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Voi prezenta viziunea integrată asupra proiectului atunci când aceasta va fi evaluată din toate punctele de vedere.

AGERPRES: Cât priveşte ‘Casa verde’, după un an 2012 de ‘stand-by’ şi doar cu o alocare financiară în vederea plăţii unor contracte mai vechi, ce pregăteşte Ministerul Mediului pentru 2013 pe acest segment?
Rovana Plumb: Programul ‘Casa Verde’ nu numai că este benefic mediului, dar este şi unul dintre cele mai populare programe desfăşurate de Administraţia Fondului pentru Mediu. Drept urmare, ne dorim lansarea unor noi sesiuni, însă o decizie clară va fi luată în perioada următoare. La ora actuală, există în analiză peste 10.000 de dosare depuse în anul 2011, continuându-se în acelaşi timp plata proiectelor deja implementate.

Te-ar mai putea interesa și
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...