„Analize (ale unor imagini captate prin satelit) arată că un camuflaj, care are aspectul unui acoperiş, a fost plasat la intrarea în tunel”, a anunţat, sub protecţia anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului de la Seul, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap.
„Acest gest pare menit să împiedice ca pregătirile în vederea efectuării unui test nuclear – aproape încheiate – să fie urmărite din exterior”, a adăugat oficialul citat.
Instalaţia de la Punggye-ri, în nord-estul ţării, include un tunel subteran în care s-au desfăşurat cele două teste nucleare anterioare, în 2006 şi 2009.
Acest loc este supravegheat aerian de către Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, care încearcă să afle cât de avansate sunt pregătirile.
Phenianul a anunţat săptămâna trecută că vrea să procedeze, la o dată nedeterminată, la un nou test nuclear, în semn de sfidare faţă de Statele Unite, inamicul său recunoscut, şi ca răspuns la sancţiunile ONU adoptate cu puţin timp înainte.
În opinia unei surse din cadrul serviciilor secrete sud-coreene, citate de Yonhap, Coreea de Nord caută ca, prin acoperirea intrării tunelului, să „bruieze”, „o tactică similară celei utilizate cu ocazia tirului de rachetă cu rază lungă de acţiune”, la începutul lui decembrie.
Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, la 12 decembrie, încălcând sancţiunile ONU şi luând prin surprindere atât Seulul, cât şi pe aliaţii săi, care au crezut, cu o zi înainte de tir, pe baza unor imagini captate prin satelit, că lansatorul este demontat.
Phenianul a camuflat, la vremea respectivă, mai multe locuri din poligonul de lansare.