„De ce trebuie să ne preocupe foarte mult MCV? De ce trebuie să avem un Foarte Mare Interes în succesul FMI? Pentru că aceste două programe pot face diferenţa pentru viitorul economic al României. În câţiva ani România ar putea să crească cu 4% pe an şi să prindă din urmă restul Europei. Sau nu. Aceste programe pot relansa potenţialul economic al României, să atragă investitori din Marea Britanie şi din alte părţi şi să întoarcă declinul din competitivitatea României. MCV plus FMI egal 4%”, afirmă Martin Harris.
El arată că în această săptămână au fost evaluări pe ambele programe.
„Pe MCV, Comisia Europeană a înregistrat progrese importante într-un an dificil. Înalta Curte continuă să finalizeze cazuri de corupţie la nivel înalt de durată lungă. Hotărârile Curţii Constituţionale au fost implementate, ANI şi-a continuat activitatea de întărire a integrităţii în viaţa publică. Au fost veşti bune şi la începutul acestui an, cu legislaţia privind distribuţia cauzelor în instanţe care a deschis drumul pentru intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă astăzi, 1 februarie (intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă a fost amânată pentru 15 februarie – n.r.)”, notează Harris.
El arată că, privind mai departe, noul Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de a duce mai departe Strategia Naţională Anticorupţie.
„Noua lege privind Statutul parlamentarilor şi propunerea de cod de conduit oferă o oportunitate pentru a asigura că solicitările de ridicare a imunităţii vor primi răspuns rapid şi transparent şi pentru Parlament să demonstreze că aleşii nu sunt deasupra legii”, spune ambasadorul britanic.
De asemenea, el îşi exprimă speranţa că actorii implicaţi în procesul de numire a noului procuror general şi procuror-şef al DNA vor colabora pentru a asigura nominalizarea unor „profesionişti independenţi şi puternici”.
Referitor la acordul cu FMI, ambasadorul britanic punctează că s-au înregistrat în 2012 progrese importante privind consolidarea fiscală prin reducerea datoriei publice şi gestionarea deficitului public.
„România are acum nişte indicatori cu privire la datoria publică care pot fi invidiate de multe state membre UE. Aceste lucruri sunt cu atât mai impresionante deoarece au fost reuşite într-un an electoral”, evidenţiază Martin Harris.
El adaugă că FMI a indicat şi necesitatea reformării companiilor de stat.
„Acestea sunt în unele dintre cele mai promiţătoare sectoare ale economiei cum ar fi industria energetică şi industria chimică, dar reprezintă un obstacol pentru creşterea economică când de fapt ar trebui să fie un impuls. Punerea lor sub management privat şi atragerea unor noi investiţii din City-ul londonez prin listări publice pe bursă ar trebui să fie prioritatea acestei primei jumătăţi a anului”, consideră Martin Harris.