Decizia CA al BNR este în linie cu aşteptările analiştilor economici, care au apreciat că banca centrală va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25%, precum şi nivelurile RMO, în şedinţa din 5 februarie şi pe tot parcursul acestui an.
Potrivit unor informaţii obţinute şi transmise de MEDIAFAX, banca centrală a anunţat FMI în timpul misiunii de evaluare, desfăşurată între 15-29 ianuarie, că nu va reduce în acest an rezervele obligatorii ale băncilor, la lei şi la valută, şi va menţine dobânda la 5,25% pentru următoarea perioadă.
Mai mult, membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) anticipează că la finalul anului 2014 BNR ar putea relaxa politica monetară, prin reducerea dobânzii la 4,75% în luna decembrie.
„Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii de politică monetară la 4,75% în decembrie 2014. Banca Naţională a României ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 12% şi pe cele în valută până la 18,5% în decembrie 2014”, a transmis AAFBR vineri într-un comunicat.
Consiliul de Administraţie al BNR a păstrat în şedinţa din 7 ianuarie rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei şi valută.
Anul trecut, banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai 2012, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Totodată, CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei.