Potrivit FT, un raport elaborat la cererea preşedintelui BCE, Mario Draghi, şi a boardului executiv, recomandă creşterea personalului astfel încât instituţia de la Frankfurt să-şi poată îndeplini în mod adecvat rolul de supervizor bancar şi să-şi protejeze reputaţia.
Raportul, elaborat de firma de consultanţă financiară Promontory Financial Group, sugerează că BCE va avea nevoie să angajeze 1.997 de persoane până în 2017, când BCE ar urma să supervizeze în mod direct 130 de bănci. Comparativ, numai în Germania 1.500 de persoane lucrează în domeniul supervizării bancare. În schimb oficialii BCE au estimat în luna decembrie că ar avea nevoie de aproximativ 500-1.000 de noi angajaţi.
‘Cifra de 2.000 de persoane corespunde cu necesităţile astfel încât este îngrijorător să auzim de la BCE că au nevoie doar de 500 de specialişti’, a declarat parlamentarul european Sven Giegold, care conduce discuţiile pentru reformele necesare creării unui supervizor bancar unic. ‘Un personal insuficient va crea conflicte de interese şi va lăsa supervizarea bancară sub control naţional’ a adăugat Giegold.
Raportul elaborat de Promontory Financial Group nu a fost încă discutat de consiliul guvernatorilor BCE.