„Noi susţinem procesul de privatizare a CFR Marfă, însă acesta trebuie realizat cu un pachet iniţial de doar 15% dintre acţiuni, pentru ca statul să nu piardă controlul asupra unităţii privatizate. În plus, privatizarea trebuie să aibă loc doar după evaluarea tuturor activelor la preţul pieţei, pornind de la locomotive şi vagoane, şi terminând cu clădirile şi spaţiile deţinute. Din păcate, se pare că autorităţile urmăresc vânzarea CFR Marfă la un preţ derizoriu, când de exemplu numai din valorificarea liniilor de cale ferată la fier vechi se pot obţine peste 200 de milioane de euro”, a afirmat Bogdan Hossu.
Potrivit acestuia, dialogul social dintre autorităţile statului şi sindicate lipseşte aproape cu desăvârşire, foarte multe hotărâri care vizează sectorul de cale ferată fiind luate fără consultarea organizaţiilor sindicale.
„Hotărârea de modificare a HG nr. 2408/2004, privind metodologia de acordare de la bugetul de stat şi/sau de la bugetele locale a diferenţei dintre tarife şi costuri în transportul feroviar public de călători, a fost supusă discuţiei şi avizării în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Transporturilor după ce fusese deja aprobată de Guvern, fără a se ţine cont de niciunul dintre amendamentele depuse în termenul legal de către partenerii sociali. În acest mod, a rămas nerezolvată problema compensării diferenţei reale dintre costurile de operare şi tarifele sociale impuse la transportul de călători. Ponderea acestor compensaţii în totalul veniturilor operatorilor feroviari de stat din ţările Uniunii Europene se situează la o valoare medie de peste 50%. În România, pe lângă faptul că această compensaţie nu reuşeşte să se apropie de valoarea diferenţei de cost, fiind redusă sistematic de la an la an, efectul acesteia este anulat în totalitate de valoarea foarte mare a tarifului de utilizare a infrastructurii”, a mai spus Hossu.
La rândul său, Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, a menţionat că la CFR Călători este o situaţie dramatică, generată de lipsa materialului rulant (vagoane) apt pentru circulaţie, din cauza fondurilor insuficiente alocate pentru reparaţii.
„CFR Călători are acum un parc activ format din 700 de vagoane, care va scădea însă la numai 400 în următoarele luni, din cauza expirării avizelor de funcţionare. Ca urmare, 1465 de trenuri va trebui să circule doar cu ajutorul a 400 de vagoane, ceea ce va crea dificultăţi în transportul feroviar. Din cauza tuturor acestor probleme, este posibilă oricând organizarea unor proteste sindicale, bine puse la punct în prealabil”, a spus Măntescu.
Privatizarea CFR Marfă se află pe agenda şedinţei de marţi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Potrivit ministrului Transporturilor, investitorii strategici interesaţi să preia pachetul majoritar de acţiuni la compania CFR Marfă vor trebui să plătească o garanţie de participare la licitaţie de zece milioane euro, condiţia fiind prevăzută pentru a fi descurajaţi investitorii neserioşi.
‘Pentru a descuraja eventualii investitori neserioşi, garanţia de participare la licitaţie va fi de zece milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor CFR Marfă. Va fi o licitaţie cu oferte preliminare neangajate, iar apoi vor fi depuse oferte în plic de către investitorii strategici interesaţi de privatizare’, a declarat ministrul Transporturilor.
Acesta a precizat că, la jumătatea lunii mai, va fi finalizată lista cu investitorii precalificaţi, iar pe 20 iunie 2013 va fi desemnat câştigătorul licitaţiei.
De asemenea, Relu Fenechiu a subliniat că au existat discuţii cu reprezentanţii FMI, Comisia Europeană şi Banca Europeană astfel încât datoriile CFR Marfă să fie şterse, iar infrastructură feroviară aflată în subordinea companiei să fie transferată la CFR SA – administratorul infrastructurii feroviare.
Şeful misiunii FMI, Erick de Vrijer, a declarat la începutul săptămânii, pentru AGERPRES, că CFR Marfă reprezintă ‘un punct cheie în programul cu instituţia financiară internaţională, are un rol cheie în sistemul de transport din România, face pierderi, are arierate, noi arierate. Ar trebui să fie o companie profitabilă care să investească în traficul feroviar. Privatizarea CFR Marfă cu un investitor strategic este cea mai bună soluţie.’
Guvernul a aprobat în şedinţa din 22 ianuarie o notă privind istoricul şi propuneri de derulare a procesului de privatizare a CFR Marfă, care va fi privatizată prin preluarea de către un investitor privat a 51% din capitalul companiei.