Producţia industrială a rămas în 2012 la acelaşi nivel cu cel din 2011, pe serie brută

Producţia industrială a rămas în 2012 la acelaşi nivel cu cel din anul 2011 ca serie brută, dar a crescut cu 0,3%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 08 feb. 2013, 08:33
Producţia industrială a rămas în 2012 la acelaşi nivel cu cel din 2011, pe serie brută

Pe serie brută, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 4,5%, respectiv cu 1,5%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,7%), industria bunurilor de capital (+2,7%) şi industria energetică (+2,0%). Industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,7%, respectiv cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în anul 2012, comparativ cu anul 2011, a crescut cu 0,3%, susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,6%) şi de industria extractivă (+1,5%). Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,2%.

De asemenea, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,9%), în industria bunurilor de capital (+3,3%), în industria energetică (+2,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,4%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 3,2%.

În luna decembrie 2012, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 18,3%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-22,4%) şi industriei extractive (-5,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,1%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri, astfel: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-31,9%), industria bunurilor intermediare (-25,6%), industria bunurilor de capital (-24,8%), şi industria bunurilor de uz curent (-11,9%). Industria energetică a crescut cu 3,8%.

Potrivit datelor INS, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă, situaţie determinată de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,5%), a industriei prelucrătoare (+0,1%) şi de scădere a industriei extractive (-0,1%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital şi în industria energetică (+1,0% fiecare), în industria bunurilor de uz curent (+0,9%) şi în industria bunurilor intermediare (+0,1%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 7,1%.

Comparativ cu decembrie 2011, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,2% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderii celor trei sectoare industriale, respectiv în industria prelucătoare (-2,4%), industria extractivă (-1,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,2%).

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,4%), industria bunurilor intermediare (-4,3%), în industria energetică (-2,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (-2,9%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 1,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,6% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderii industriei extractive (-0,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria energetică (-2,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,9%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,3%) şi creşteri în industria bunurilor de uz curent (+0,7%) şi în industria bunurilor de capital (+0,1%).

Te-ar mai putea interesa și
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul lunii viitoare, au anunţat vineri sindicatele, după ce nu s-a ajuns......
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi ...
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...