Contractul este cofinanţat de Uniunea Europeană cu 740 milioane euro şi prevede reabilitarea a 89,5 kilometri de linie dublă electrificată de cale ferată.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a precizat că acesta este cel mai mare contract de finanţare semnat prin Programul Operaţional Sectorial de Transport.
El a adăugat că CFR SA, care administreazã infrastructura feroviară, are semnate prin acest program 18 contracte în valoare 11,5 miliarde lei. Ministrul a mai spus că lucrările de modernizare au început în martie-aprilie 2012 şi se vor încheia în iunie 2015.
Tronsonul face parte din linia de cale ferată Braşov-Simeria, parte a Coridorului IV paneuropean. După finalizarea lucrărilor trenurile de călători ar trebui să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă de până la 120 de kilometri pe oră.
Proiectul include atât execuţia lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată, pentru care au fost atribuite anul trecut lucrările aferente, împărţite în trei loturi, cât şi lucrări la instalaţiile de semnalizare şi la sistemele de comunicaţii şi control. Acestora li se adaugă şi serviciile de consultanţă, incluse în suma de 1,1 miliarde de euro, potrivit reprezentanţilor CFR.
CFR a selectat la începutul anului consorţiul Alstom Transport – Alcatel Lucent România – PAS 97 pentru lucrări de modernizare a secţiunilor de cale ferată Coşlariu (Alba) – Simeria (Hunedoara) şi Coşlariu – Sighişoara (Mureş), cu o ofertă de 498,2 milioane lei, fără TVA.
Proiectul, cu o durată de 40 de luni, implică lucrări la instalaţiile de semnalizare şi sistemele de comunicaţii şi control.
La începutul anului trecut, CFR a atribuit două contracte în valoare totală de 1,43 miliarde lei (334 milioane euro) fără TVA pentru modernizarea infrastructurii feroviare între localităţile Aţel (Sibiu) şi Coşlariu (Alba), pe o porţiune de 66,2 km, loturile fiind adjudecate de Impresa, respectiv asocierea Aktor-Arcada.
Lucrările vizează sectoarele Aţel – Micăsasa şi Micăsasa – Coşlariu, ambele situate pe tronsonul Coşlariu – Sighişoara, parte integrantă a Coridorului IV paneuropean.
Contractul pentru trosonul Aţel – Micăsasa (29,6 km) a fost adjudecat de Impresa Pizzarotii & C. din Italia, pentru 712,5 milioane lei (aproximativ 166 milioane euro), fără TVA. Al doilea lot (36,6 km) a fost atribuit asocierii Aktor (Grecia) – Arcada (România), pentru 721,8 milioane lei (aproximativ 168 milioane euro), fără TVA.
Asocierea de firme FCC Construccion (Spania) – Alpine Bau (Austria) – Azvi (Spania) va moderniza tronsonul de cale ferată Sighişoara-Aţel (judeţele Mureş şi Sibiu) în lungime de 23,3 kilometri, valoarea contractului atribuit de CFR SA fiind de 872,6 milioane de lei (207,7 milioane de euro) fără TVA.