Oportunităţile de investiţii în economia românească, prezentate mediului de afaceri israelian

Oportunităţile de investiţii în economia românească şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale sunt principale teme discutate în aceste zile de ministrul Economiei, Varujan Vosganian împreună cu reprezentanţi ai unor societăţi de investiţii şi firme importante din Israel.
Economica.net - Dum, 10 feb. 2013, 10:37
Oportunităţile de investiţii în economia românească, prezentate mediului de afaceri israelian

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei (ME), remis duminică AGERPRES, ministrul Vosganian va mai avea convorbiri cu autorităţi locale şi asociaţii profesionale pentru identificarea căilor de stimulare şi sprijinire a mediului de afaceri, în vederea amplificării relaţiilor economice bilaterale, prin creşterea schimburilor comerciale şi participarea la realizarea de proiecte economice în cele două ţări.

Firmele israeliene au investit în România în aproape toate sectoarele de activitate, respectiv în industrie (electronică, chimie, metalurgie, textilă, optică, industrie alimentară etc.), IT&C, agricultură, comerţ, sectorul bancar şi asigurări, sectorul imobiliar, protecţia mediului, infrastructură, turism.

Israelul este unul din cei mai importanţi parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, relaţiile bilaterale fiind în atenţia autorităţilor din cele două ţări la cel mai înalt nivel.

Potrivit datelor ME, schimburile comerciale au înregistrat în anul 2012 o creştere cu 16%, faţă de anul anterior, iar exportul românesc a crescut cu 25%.

În primele 11 luni din anul 2012, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 386,9 milioane dolari (cu 17,1% mai mult decât în perioada similară din 2011), din care exportul românesc a fost de 221,6 milioane dolari, în creştere cu 24,5%, iar importurile din Israel au fost de 165,3 milioane dolari (+ 8,5%). Balanţa comercială a fost pozitivă, de 56,3 milioane dolari.

Ţară cu o economie puternică, Israelul a performat economic favorabil în perioada cea mai dificilă a recesiunii globale dispunând de resurse financiare importante şi de o dezvoltare sustenabilă bazată pe creativitate şi valoare adăugată mare în domenii de tehnologie înaltă.

Pe aceste considerente, Israelul necesită o abordare diversificată atât pe palierul relaţiilor comerciale cât şi pe acela al atragerii de resurse financiare în proiecte investiţionale în ţara noastră, se arată în comunicat.

Şeful ME se află într-o vizita în Israel, în oraşele Tel Aviv şi Ierusalim, în perioada 9-11 februarie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă de politică monetară, 8 noiembrie 2024
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă ...
BNR - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, 8 noiembrie 2024, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunţat banca......
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, însă ...
Cum vede Erdogan sfârşitul războiului din Ucraina cu ajutorul lui Trump
Cum vede Erdogan sfârşitul războiului din Ucraina cu ajutorul lui Trump
Războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu uşurinţă dacă administraţia americană, sub conducerea lui Donald Trump, ...
Electrica investește 87 mil. euro în construcția a două parcuri fotovoltaice. Decizie adoptată de acționari
Electrica investește 87 mil. euro în construcția a două parcuri fotovoltaice. Decizie adoptată de acționari
Grupul Electrica a obținut acordul acționarilor pentru construcția a două parcuri fotovoltaice în zona de vest a țării, ...