Vaticanul anunţă „un nou Papă pentru Paşte”

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat, luni, că un nou Papă urmează să fie desemnat "pentru Paşti", la 31 martie, după demisia lui Benedict al XVI-lea, care va intra în vigoare la 28 februarie, relatează AFP.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 12:43
Vaticanul anunţă

„Ar trebui să avem un nou Papă pentru Paşti”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie. Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani şi nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat, luni, demisia începând cu 28 februarie, invocând vârsta, într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu la Vatican, a declarat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, citat de AFP.

„Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)”, a precizat părintele Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice.

„Am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele înaintate, nu mai sunt apte pentru a exercita adecvat ministerul petrinian”, a declarat Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, în anunţul său în latină, tradus ulterior de Vatican.

Papa a subliniat că „în lumea de astăzi, supusă unor schimbări rapide şi agitată de probleme de mare importanţă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi a propovădui Evanghelia, forţa corpului şi a spiritului sunt la fel de necesare”.

Această forţă „a slăbit în ultimele luni în mine într-o asemenea măsură că trebuie să recunosc îmi incapacitatea de a administra bine ministerul care mi-a fost încredinţat”, a adăugat Papa.

Într-o carte-interviu din 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue.

Singurul precedent în istoria Bisericii, Celestin al V-lea, a abdicat din funcţie înainte a de fi întronizat, în 1924. El a trăit izolat până la desemnarea sa ca Papă şi nu se simţea pregătit să îşi asume acest rol în Biserică.

Pentru a-şi exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un „trăznet pe cerul senin”.

Şeful Guvernului italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, „foarte zguduit de acest anunţ”.

Te-ar mai putea interesa și
Agroland Agribusiness achiziționează o platformă agro-industrială pentru semințe și cereale în județul Mehedinți, pentru care a plătit 2 milioane de lei
Agroland Agribusiness achiziționează o platformă agro-industrială pentru semințe și cereale în județul Mehedinți, ...
Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, a anunțat astăzi că a cumpărat o......
Ministerul Finanțelor: 82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024
Ministerul Finanțelor: 82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024
82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024 şi vor primi o bonificaţie ...
Banca Națională a Italiei prognozează o creștere economică de 0,8% pentru acest an și de 0,9% în 2025
Banca Națională a Italiei prognozează o creștere economică de 0,8% pentru acest an și de 0,9% în 2025
Banca Centrală a Italiei se aşteaptă la o creştere a economiei ţării de 0,8% în 2024 şi de 0,9% în 2025, sub nivelul ...
Libra Internet Bank: Combustibilii și energia au mai împins inflația în jos, la 4,6%, în septembrie. Estimăm că BNR va menține dobânda cheie la 6,5% la următoarea ședință din noiembrie
Libra Internet Bank: Combustibilii și energia au mai împins inflația în jos, la 4,6%, în septembrie. Estimăm că BNR ...
Rata anuală a inflației a coborât la 4,6% în luna septembrie, de la 5,1% în august, pe fondul ieftinirii lunare a combustibililor, ...