Românii au adus bani noi în fondurile mutuale, care au depăşit 9 miliarde de lei. Cu ce randamente

Activele nete ale celor 63 de fonduri de investiţii mutuale au depăşit luna trecută pragul de 9 miliarde de lei (2 miliarde de euro), potrivit raportului emis astăzi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). 2013 începe bine pentru fondurile mutuale, care au atras 235 de milioane de lei subscrieri nete în ianuarie.
Adrian N. Ionescu - lun, 11 feb. 2013, 14:11
Românii au adus bani noi în fondurile mutuale, care au depăşit 9 miliarde de lei. Cu ce randamente

Luna trecută este cea mai bună lună din ultimele 12, potrivit rapoartelor AAF.

Administratorii de fonduri explică recordul prin scăderea dobânzilor, sumele mari care le au la dispoziţie permiţându-le să negocieze cu băncile.

Subscrierile nete rezultă din diferenţa dintre banii noi plasaţi în fonduri şi retrageri.

Peste 100.000 de investitori au concentrate mai mult de 3,8 miliarde de lei într-un singur fond, BCR Obligaţiuni, administrat de lidera de piaţă Erste Asset Management România.

Erste Asset Management România are o cotă de peste 23% din piaţa locală a investiţiilor administrate, inclusiv societăţile de investiţii financiare (SIF) şi administratorii fondurilor străine vândute. Înaintea acestora, pe locul 2 se clasează Raiffeisen Asset Management.

Cele mai mari randamente pe ultimele 12 le-au obţinut fondurile mutuale care investesc în portofolii similare în proporţii de circa 90% cu cele ale indicilor bursieri. În topul randamentelor nu sunt incluse şi SIF-urile şi nici fondurile vândute în România de firme de administrare străine.

Investitorii în fondul Certinvest BET FI Index au câştigat cel mai mult, fondul având cel mai un randament de 28,6 %, la 31 ianuarie. Fondul investeşte în acţiunile SIF şi ale Fondului Proprietatea (FP), aproape în aceleaşi proporţii cu cele în care aceste acţiuni intră în coşul indicelui BET Fi, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Certinvest este administrat de cea mai mare firmă românească independentă de un grup financiar şi are o cotă de piaţă de 1% pe o piaţă de 17 miliarde de lei inclusiv  în România şi SIF-urile.

Fondul BT Index Romania ROTX, administrat de filiala de specialitate a Băncii Transilvania a obţinut un randament de aproape 18% imitând portofoliul indicelui ROTX, construit de Bursa din Viena cu acţiunile de la BVB.

În top urmează fondul Certinvest XT Index, care are un randament peste 17%. Fondul reproduce portofoliul indicelui  BET XT, care face media ponderată a variaţiilor celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP.

Toate cele trei fonduri sunt fonduri cu grad mare de risc de piaţă (de evoluţie a preţurilor), pentru că au plasamente mai ales în acţiuni la Bursă.

BCR Obligaţiuni, cel mai mare fond de pe piaţă are un randament de 7,5%, superior cu 1% ratei medii de dobândă la depozitele bancare pe un an.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...